Vai augstākais kalns uz Zemes ir tuvākais punkts līdz zvaigznēm? Atbilde ir pārsteidzoša

© Pixabay.com

Ja mēra augstumu virs vidējā jūras līmeņa, tad 8849 metrus augstais Everests, kas atrodas uz Tibetas un Nepālas robežas, noteikti ir pasaulē augstākais kalns, tomēr, ja mēra kalnu no tā pamatnes līdz virsotnei, 10 211 metrus augstais Mauna Kea, neaktīvs vulkāns Havaju salā, Everestu uzvar, raksta CNN.

Tomēr arī ar to pasaulē augstāko kalnu sacensības nebeidzas - Čimborazo kalns ir neaktīvs vulkāns Ekvadoras Andos, mērot no jūras līmeņa, tā virsotne atrodas 6800 pēdas tālāk no Zemes centra nekā Everestam, padarot to par zvaigznēm tuvāko punktu uz Zemes.

"Ja jūs iedomājaties Zemi kā šo zilo punktu kosmosā, tā ir vieta, kur varat stāvēt un atrasties tik tālu no šī punkta centra, cik vien iespējams," skaidro Dereks van Vestrums, ģeodēziskās izpētes fiziķis.

Iemesls ir Čimborazo atrašanās vieta, kas atrodas 1,5 grādus uz dienvidiem no ekvatora.

Van Vestrums skaidro, ka planēta, tāpat kā daudzi tās iemītnieki, faktiski nedaudz izvirzās ap vidus līniju. "Zeme ir izgatavota no akmeņiem, un tā ir diezgan apaļa, bet, tā kā tā griežas, tā izspiežas pie ekvatora," viņš saka.

Centrbēdzes spēks, ko rada planētas pastāvīgā rotācija, saspiež klinti, un Čimborazo izmanto šo joslu, lai paceltos tālāk no Zemes centra nekā kalni, kas atrodas augstāk no jūras līmeņa Himalajos vai pat Andos, kuri visi atrodas tālāk no ekvatora.

Ekvadora nesen izmantoja šo statistikas dīvainību, lai reklamētu Čimborazo kā jaunu galamērķi. Ideja ir tāda, ka atšķirībā no Everesta vai Akonkagvas, kas ir augstākā virsotne Andos, šis izcilais kalns ir gan fiziski, gan finansiāli sasniedzams ikdienas piedzīvojumu ceļotājiem.

Čimborazo ir tikai 39. augstākais kalns Andos, mērot pēc jūras līmeņa, taču 19. gadsimtā to uzskatīja par pasaules augstāko virsotni.

Saskaņā ar Ekvadoras Tūrisma ministrijas veicināšanas sekretāra vietnieka Santjago Granda teikto, šajās dienās aptuveni 500 alpīnistu katru gadu mēģina sasniegt virsotni. Viņš saka, ka tikai nedaudz vairāk nekā puse no viņiem sasniedz virsotni dažādu faktoru, tostarp augstuma, sagatavotības un nelabvēlīgu laikapstākļu, dēļ.

Galvenā pārgājienu sezona ir no septembra beigām līdz februārim, kad laiks ir maigāks un kalnu parasti klāj bieza sniega kārta. Tomēr Granda saka, ka Ekvadoras Andu pievilcība ir tāda, ka, atšķirībā no vairuma alpīnisma centru, tas patiešām ir visu gadu pieejams galamērķis.

"Arvien vairāk cilvēku ir sākuši ierasties, lai apmācītu un sagatavotos lieliem izaicinājumiem Čimborazo," saka Granda. "Jūs atrodaties tālāk no Zemes kodola un tuvāk zvaigznēm, nekā jūs jebkad būsiet uz šīs planētas, stāvot uz savām kājām, un tas ir liels pārdošanas punkts."

Vēl viena virsotnes pievilcība ir kalna vēsture - Čimborazo bija vieta, kur inku laikos tika upurētas jaunas sievietes un bērni. Tika uzskatīts, ka šīs darbības nomierina dievus un rada auglīgu ražu. Līdz pat mūsdienām vietējās pamatiedzīvotāju grupas joprojām ciena Taitu Čimborazo jeb “tēvu Čimborazo” kā spēcīgu apu jeb kalnu dievu. Leģendas stāsta par viņa ugunīgajām attiecībām ar īsāko un joprojām aktīvo Tungurahua vulkānu.

Kalns ir ļoti nozīmīgs visiem ekvadoriešiem, un tas ir pat redzams valsts ģerbonī.

Pasaulē

Kamēr ASV gatavojas spēcīgajai viesuļvētrai “Miltons”, brīdinājums tiek nosūtīts arī Eiropas iedzīvotājiem. Otrdien vētra "Kirk" sasniedza Eiropas Rietumus un sociālajos tīklos ir nonākuši attēli no Spānijas, kur vētra jau sākusi plosīties, vēsta tv3.lt.