Vācijas policija Tūnbergu atzīst par "potenciāli vardarbīgu" un nojauc propalestīnisku protesta nometni

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Policija Vācijas rietumu pilsētā Dortmundē ir nojaukusi palestīniešus atbalstošu protestētāju nometni pēc zviedru klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas paziņojuma, ka viņa otrdien apmeklēšot šo nometni.

Varas iestādes paziņoja, ka šāds lēmums pieņemts sakarā ar bažām, ka Tūnberga ir "potenciāli vardarbīga" un viņas ierašanās varētu piesaistīt šai nometnei vairāk cilvēku, nekā sākotnēji tika atļauts.

Nometne, kas bija pastāvējusi vairākus mēnešus, tika mierīgi nojaukta, septiņiem protestētājiem klātesot. Tūnberga galu galā tur neieradās.

"Jaunākie notikumi, kas saistīti ar Tūnbergu, noveda pie novērtējuma, ka viņa var būt dalībniece, kas ir gatava pielietot vardarbību," paziņoja policija.

"Pēc intensīvas izpētes riska novērtējuma kontekstā Dortmundes policijas štābs izdeva rīkojumu par šīs pulcēšanās aizliegumu un ar to saistītu [nometnes] izformēšanu," teikts policijas paziņojumā.

Lēmums tika pieņemts dienu pēc "Hamās" uzbrukuma Izraēlai pirmās gadskārtas, kas Vācijā tika atzīmēta ar daudzām palestīniešu atbalsta un Izraēlas atbalsta demonstrācijām.

Vienā no palestīniešu atbalsta demonstrācijām Berlīnē tās dalībnieki meta pudeles uz policiju, uzbruka mediju pārstāvjiem un skandēja pret Izraēlu vērstus saukļus. Šajā demonstrācijā bija klāt arī Tūnberga.

2023.gada 7.oktobrī teroristi no radikālā islāmistu grupējuma "Hamās" un citiem grupējumiem no Gazas joslas iebruka Izraēlā, tur noslepkavoja vairāk nekā 1200 cilvēku un sagrāba ap 250 ķīlnieku, aizvedot viņus uz Gazas joslu.

Kopš šī "Hamās" uzbrukuma Izraēlai, kam sekoja Izraēlas armijas operācijas pret kaujiniekiem Gazas joslā, Tūnberga ir vairākkārt solidarizējusies ar palestīniešiem un apsūdzējusi Izraēlu genocīdā.