Albānijā demonstranti bruņojas ar Molotova kokteiļiem; cietuši 10 likumsargi

© AFP/Scanpix/Leta

Albānijas galvaspilsētā Tirānā pirmdienas vakarā protestos pret valdību izcēlušās sadursmes ar policiju un ievainoti desmit likumsargi, paziņojusi policija.

Tirānā uz labējās opozīcijas organizētajām demonstrācijām bija sapulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP reportieris.

Sadursmes izcēlās pie valdības ēkas, kad demonstranti mēģināja izlauzties caur policijas ķēdi. Vairāki protestētāji bija bruņoti ar Molotova kokteiļiem.

Pēc tam pūlis virzījās uz premjerministra Edi Ramas pārstāvētās Sociālistu partijas galveno mītni, kur protestētāji lika lietā vēl vairāk Molotova kokteiļu, aizdedzināja ieejas durvis un plakātu ar premjerministra attēlu, vēsta AFP žurnālists.

Protestētāji vēlas, lai Rama atkāpjas no amata un līdz nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām darbu pārņem pagaidu valdība.

Protestētāji ar Molotova kokteiļiem apmētāja arī Iekšlietu ministrijas ēku un pilsētas domi. Tika aizdedzināta autobusa pietura un vairāki atkritumu konteineri.

Policija izmantoja asaru gāzi, lai izklīdinātu pūli, kas virzījās uz parlamentu.

"Līdz šim uzbrukumos ar Molotova kokteiļiem, pirotehniku un cietiem priekšmetiem ievainoti desmit policisti," paziņoja policija, aicinot demonstrantus pārtraukt uzbrukumus policijai un valsts iestādēm un brīdinot, ka tiek veikti pasākumi, lai identificētu uzbrukumos iesaistītās personas.

Pirms nedēļas opozīcijas likumdevēji, protestējot pret cietumsodu, kas piespriests vienam no viņu kolēģiem, iznesa no parlamenta savus krēslus un tos aizdedzināja.

Opozīcijā esošās Demokrātiskās partijas amatpersona Ervins Salianji septembrī tika atzīts par vainīgu nepatiesas liecības sniegšanā narkotiku kontrabandas lietā, kas bija vērsta pret kāda valdošās Sociālistu partijas likumdevēja brāli.

Opozīcija paziņojusi, ka deputāta aizturēšana un notiesāšanu ir Ramas atriebība Demokrātiskajai partijai.

Demokrātiskās partijas līderis un bijušais premjerministrs Sali Beriša iepriekš paziņojis, ka pirmdienas protesti būs "mūsu dzīves cīņa".

Beriša kopš pagājušā gada decembra atrodas mājas arestā saistībā ar apsūdzībām pasīvā korupcijā. Viņš ir noraidījis viņam izvirzītās apsūdzības kā politiski motivētas.