Rasmusens: Lībijā būs jāmeklē politisks risinājums

Turpinoties niknām kaujām Lībijas ostas pilsētā Misrātā, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņojis, ka šajā valstī pēc Muamara Kadāfi gāšanas vienalga būs nepieciešams meklēt politisko risinājumu. Tikmēr starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka M. Kadāfi spēku kontrolētās valsts daļas iedzīvotāji sākuši izjust starptautiskās sankcijas – pat galvaspilsētā Tripolē vērojams dažādu preču deficīts.

Kaut gan NATO gaisa kara spēkiem nav izdevies izpildīt ANO Drošības padomes rezolūcijas prasību aizsargāt Lībijas civiliedzīvotājus, A. F. Rasmusens intervijā televīzijas kompānijai CNN paziņojis, ka viņš optimistiski cerot – M. Kadāfi jau drīzumā zaudēs varu. "Mēs esam apstādinājuši Kadāfi. Viņa laiks pamazām beidzas. Viņš kļūst aizvien vairāk un vairāk izolēts," sacījis NATO vadītājs. Tomēr viņš atzinis, ka ar militāru risinājumu vien nekas nebūs līdzēts un problēmu nāksies risināt ar politiskiem līdzekļiem. Reuters atgādina, ka Āfrikas Savienība jau bija izstrādājusi pagaidu noregulējuma plānu, kas paredzēja pamiera noteikšanu, taču to noraidīja Lībijas nemiernieki, kuri turpina pieprasīt M. Kadāfi nekavējošu atkāpšanos.

Pagājušās nedēļas nogalē un vakar niknas kaujas turpinājās Misrātas apkaimē – jau vairāk nekā divus mēnešus pilsēta atrodas nemiernieku kontrolē, bet to aplenkuši ievērojami Lībijas armijas spēki, kas ir lojāli M. Kadāfi. Deutsche Welle ziņo, ka šie spēki koncentrējuši uzbrukumu ostas virzienā, jo nemiernieku apgāde jau labu laiku iespējama tikai pa jūru. Jau tagad Misrātā novērojams dažādu preču, arī pārtikas produktu, deficīts.

Sarežģītajos pilsētas apstākļos atbalstu nemierniekiem nespēj sniegt NATO kara aviācija, jo pastāv bažas, ka par uzlidojumu upuriem var kļūt civiliedzīvotāji. Euronews vēsta, ka svētdien M. Kadāfi lojālajiem spēkiem izdevies sabombardēt vairākus naftas rezervuārus pie Misrātas. Turklāt šajos uzbrukumos lietotas lidmašīnas, kuras parasti izmanto lauksaimniecībā, lai ar dažādām ķimikālijām apsmidzinātu sējumus.

Aģentūra AP tikmēr vēsta, ka noteiktās starptautiskās sankcijas skārušas arī galvaspilsētas Tripoles iedzīvotājus. Lai gan svētdiena musulmaņiem nav brīvdiena, bijuši slēgti daudzi veikali, jo tajos vienkārši nav preču. Nedarbojas pat daudzas maizes ceptuves – izrādās, lielākā daļa Tripoles maiznieku bijuši ēģiptieši, kuri tagad aizbēguši no valsts. Gan degvielas, gan pārtikas cenas pēdējo nedēļu laikā paaugstinājušās vairākas reizes, un arī Tripoles iedzīvotāju starpā pamazām sākot briest neapmierinātība ar M. Kadāfi režīmu. Lībijas valsts televīzija gan turpina apgalvot, ka visās problēmās vainojama Rietumu iejaukšanās, uzsver AP.

Svarīgākais