Ukrainā 9. maijā notikuši nemieri; ukraiņi dedzina PSRS karogus

© Scanpix

Ukrainas pilsētā Ļvovā šodien, 9. maijā, sākušies nemieri, pilsētas administrācijas ēkas priekšā jauniešu grupa sadedzinājusi bijušās PSRS simboliku - sarkano karogu, ziņo Ukrainas mediji.

Jauniešu sejas bija aizsegtas ar maskām, viņiem pievienojusies nacionālās apvienības "Svoboda" jauniešu grupa. Kā norāda izdevums Zaxid.net, garām braucošā milicijas patruļa neesot apstājusies.

Sadursmes Ļvovā notikušas starp vairākiem desmitiem ukraiņu nacionālistu un prokrieviski noskaņotiem demonstrantiem.

Pirmās ielu sadursmes izcēlušās, kad prokrieviski noskaņotie demonstranti mēģinājuši Sarkanajai armijai veltīta memoriāla pakājē novietot 30 metrus garu plakātu.

Vairāki desmiti nacionālistiski noskaņotu ukraiņu mēģināja izlauzties cauri miliču ķēdei un saplēst plakātu, kā arī uzbrukt autobusam, kurā atradās krievu nacionālisti.

Vēlāk "Svoboda" dalībnieki bloķējuši piebraukšanas ceļu pie Uzvaras pakalna, pa kuru braukuši autobusi ar kara veterāniem, lai piedalītos 9. maija svinību mītiņā, tā cenšoties izjaukt mītiņa norisi.

Viņi miličus apmetājuši ar akmeņiem un pudelēm, milicija atbrīvojusi ceļu, lai autobusi varētu izbraukt līdz centrālajai alejai.Milicija "Svobodas" dalībniekus izdzenājusi ar stekiem.

Daži "Svoboda" sadursmēs guvuši traumas un hospitalizēti.

Sadursmē vairāki cilvēki tika ievainoti un viens Rietumukrainas nacionālistiskās kustības "Svoboda" aktīvists tika nogādāts slimnīcā.

Citi "Svoboda" aktīvisti apgānīja vainagu, ko pie Otrā pasaules kara memoriāla bija nolikušas Krievijas amatpersonas.

"Svoboda" dalībnieki vērsušies pie dažiem desmitiem cilvēku, kuriem piespraustas Georgija lentītes ar jautājumu kāpēc viņi tās nēsā, izcēlusies asa vārdu pārmaiņa, kas pāraugusi kautiņā, četri no nacionālistiem aizturēti.

Sadursmēs cietis arī Ļvovas pilsētas padomes deputāta palīgs Oļegs Kovpaks, kurš ievainots ar šāvienu kājā, piekauts ticis arī Antifašistiskās komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Kaļiņuks.

Šīs sadursmes Ļvovā, kur ukraiņu nacionālismam ir vislielākais atbalsts, atspoguļo iedzīvotāju pretrunīgo izpratni par Otrā pasaules kara sekām Ukrainā.

Svarīgākais