VIDEO. 6000 cilvēku Jaunzēlandē uzstāda jaunu Ginesa rekordu nacionālajā kara dejā

© Freepik

Vairāk nekā 6000 cilvēkiem, kuri piedalījās pasākumā ir izdevies pārspēt iepriekšējo rekordu, kas pirms desmit gadiem tika sasniegts Francijā. Kara deja “haka” mūsdienās ir plaši pazīstama, pateicoties Jaunzēlandes “All Blacks” regbija komandai, kas to izpilda pirms savām spēlēm, vēsta “Deutsche Welle”.

Pagājušajā svētdienā 6531 cilvēks pulcējās “Eden Park” stadionā Ouklendā, lai izpildītu tradicionālo maoru deju. Ar šādu dalībnieku skaitu viņi pārspēja iepriekšējo rekordu - 4028 cilvēkus.

Lai gan organizatori bija cerējuši sasniegt 10 000 dalībnieku, ar galīgo skaitu pietika, lai uzstādītu jaunu pasaules rekordu.

Tas ir vairāk nekā tikai skaitļi, tā ir mūsu kultūras mantojuma godināšana globālā mērogā," sacīja stadiona izpilddirektors Niks Sautners.

Braiens Sobels, Ginesa pasaules rekordu tiesnesis, apstiprināja oficiālo uzskaiti un apstiprināja pasākuma panākumus, kas vēlāk tika pievienoti arī organizācijas tīmekļa vietnei.

Iepriekšējais rekords tika uzstādīts Francijā, kad 2014. gadā “haka” deju izpildīja 4028 cilvēki.

Kopš tā laika organizatori Jaunzēlandē ir strādājuši, lai rekordu atgrieztu atpakaļ mājās. Viņiem šis sasniegums simbolizē lepnumu par maoru kultūru.

"Haka ir svarīga mūsu kultūras sastāvdaļa, un ir ļoti svarīgi atgriezt šo pasaules rekordu mūsu izcelsmes zemē un nodrošināt, ka to izpilda pareizi un godīgi," vietējiem medijiem sacīja viens no pasākuma organizatoriem, Hinevehi Mohi.

Haka ir sena Jaunzēlandes pamatiedzīvotāju maoru deja. Sākotnēji to izmantoja, lai uzņemtu ciemiņus no kaimiņu ciltīm vai sagatavotu karotājus kaujai.

Laika gaitā tās izmantošana ir paplašinājusies līdz dažādām nozīmīgām ceremonijām un pasākumiem, piemēram, sporta sacensībām, bērēm, kāzām un izlaidumiem.

Mūsdienās gandrīz 1 miljonam cilvēku Jaunzēlandē, no 5,2 miljoniem valsts iedzīvotāju, ir maori priekšteči.

Svarīgākais