Starptautiskā krimināltiesa varētu izdot Lukašenko aresta orderi

© Pixabay.com

Starptautiskā krimināltiesa varētu izdot aresta orderi Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko, raksta “unian.net”.

Izdevums norāda, ka tas varētu tikt darīts saistībā ar iespējamiem noziegumiem pret cilvēci, pret baltkrieviem.

Lietuvas Tieslietu ministrija jau oficiāli saskaņā ar Romas statūtu 13. un 14.pantu nosūtījusi materiālus Starptautiskās krimintāltiesas prokuratūrai.

Mediji raksta, ka, sākot ar 2020. gada maiju, Baltkrievijas augstāko amatpersonu vadībā pret baltkrieviem tika pastrādāti noziegumi pret cilvēci - tostarp izsūtīšana, vajāšana utt. Daži no šiem incidentiem, kā norādījusi Lietuvas Republikas valdība, notikuši Lietuvas teritorijā, tāpēc lieta ietilpst Starptautiskās krimintāltiesas jurisdikcijā.

Žurnālists Pāvels Latuško sacīja, ka Lietuvas aicinājums ir komandas pusotra gada darba rezultāts:

"Mēs paļāvāmies uz ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroja ziņojumu, kurā norādīts, ka no Baltkrievijas teritorijas tika deportēti vairāk nekā 300 tūkstoši baltkrievu, kas ir 3,5% no tās iedzīvotājiem."

Turklāt, pēc viņa teiktā, viņi fiksēja “vajāšanas, naida, nelikumīgas notiesāšanas un slepkavības atmosfēras” radīšanu pret baltkrieviem un, kā sacīja Latuško, Lukašenko režīms vajā pilsoņus arī ārpus valsts.

"Tie ir, piemēram, aizmuguriski spriedumi, īpašuma atņemšana, Baltkrievijā palikušo radinieku vajāšana. Ir arī garīga vajāšana," viņš atzīmēja.

Advokāte un Baltkrievijas Helsinku komitejas eksperte Jekaterina Dejkalo izdevumam pastāstīja, ka Starptautiskā Krimintāltiesa veic individuālu kriminālvajāšanu, izdodot konkrētu apsūdzēto aresta orderus.

"Protams, Lukašenko nebrauks uz Hāgu rīt vai parīt, bet tomēr šo Lietuvas aicinājumu Starptautiskajai krimintāltiesai nevajadzētu novērtēt par zemu. Tas ir nozīmīgs un reāls precedents," viņa uzsvēra.

Pasaulē

Ja bērns ilgstoši slimo un nevar apmeklēt skolu, ne tikai slimība var būt novājinoša - arī šķirtība no klases un draugiem var būt smaga. Bērniem, kuri ilgstoši ārstējas vai kuri cīnās ar garīgās veselības problēmām, Norvēģijas uzņēmums No Isolation izstrādājis robotu AV1, kas var ieņemt bērna vietu klasē, kalpojot par viņu acīm, ausīm un balsi un palīdzot uzturēt saikni ar saviem klasesbiedriem, raksta “CNN”.

Svarīgākais