Francijā attiecībā uz migrāciju sāk runāt par referendumu

© Scanpix

Francijas jaunais iekšlietu ministrs Bruno Retaijo paudis atbalstu referendumam par imigrāciju, taču atzinis, ka pašreizējā konstitūcija liedz sarīkot šādu tautas nobalsošanu.

"Mēs nevaram Francijā sarīkot referendumu par imigrāciju," sarunā ar televīzijas ziņu kanālu LCI svētdienas vakarā atzina Retaijo, piebilstot, ka viņš "to nožēlo".

Uz jautājumu, vai viņš personīgi vēlas šāda referenduma sarīkošanu, viņš atbildēja apstiprinoši: "Jā, tūkstoškārt jā".

Taču ministrs uzsvēra, ka vispirms jāgroza konstitūcija, jo šobrīd imigrācija nav iekļauta to jautājumu lokā, par kuriem iespējams izsludināt tautas nobalsošanu.

Retaijo norādīja, ka pēdējo 50 gadu laikā imigrācija lielā mērā ir ietekmējusi Francijas sabiedrību, taču francūžiem nav bijusi "iespēja par to paust savu viedokli".

Ministrs atzina, ka, viņaprāt, imigrācija Francijai nav bijusi nekāda "iespēja", un uzsvēra, ka tā jāpakļauj kontrolei un ka viņš tam izmantos "visas mūsu rīcībā esošās sviras".

"Imigrāciju mēs varam pakļaut kontrolei vienīgi tad, ja mums ir aptverošs plāns," viņš piebilda.

Retaijo, kurš pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju, par savu prioritāti pasludinājis "kārtības atjaunošanu", un viņa iecelšana amatā apliecina premjerministra Mišela Barnjē vadītās valdības uzņemto labējo kursu, kas atbilst arī citās Eiropas valstīs vērojamajai tendencei.

Debates par imigrāciju nesen papildus uzkurināja 19 gadus vecas studentes slepkavība, kuru pastrādājis kāds 22 gadus vecs Marokas pilsonis, kurš jau iepriekš bijis notiesāts par izvarošanu un kuram izsniegts izbraukšanas rīkojums.

Retaijo svētdien norādīja uz iespējamo aizturēšanas termiņa pagarināšanu tām personām, kam izsniegts izbraukšanas rīkojums.

Savukārt intervijā laikrakstam "Le Journal du Dimanche" ministrs izteicies, ka "likuma vara nav nedz neaizskarama, nedz svēta".

Šie viņa izteikumi izsaukuši gan atbalstu, gan kritiku.

Parlamenta apakšpalātas spīkere Jaela Brona-Pivē atzinusi, ka Retaijo sacītais izsauc "bažas".

"Kad situācija ir saspringta, kad ir krīze, likuma varu nedrīkst apšaubīt," norādījusi Brona-Pivē.

Tikmēr bijušais prezidents Nikolā Sarkozī norādījis, ka imigrācija ir problēma un ka Francijā "jāmaina viss", lai gan tam nav nekādas "maģiskas formulas".

Svarīgākais