Apvienotās Karalistes tiesa piespriež cietumsodus klimata aktīvistiem, kuri uzlēja zupu van Goga "Saulespuķēm"

© Pixabay.com

Londonas tiesa piektdien piesprieda cietumsodu diviem klimata aktīvistiem par to, ka viņi protesta akcijā pret fosilo kurināmo aplēja ar zupu Vincenta van Goga gleznu "Saulespuķes", raksta CNN.

23 gadus vecā Fēbe Plummere un 22 gadus vecā Anna Holande no protesta grupas “Just Stop Oil” saņēma sodu uz 24 un 20 mēnešiem.

Apvienotajā Karalistē divi salīdzinoši jauni, pretrunīgi vērtēti likumi ir palielinājuši policijas un tiesu pilnvaras, lai apkarotu protestus, kam nereti ir graujoša ietekme.

Tomēr tikai dažas stundas pēc spriedumu pasludināšanas vēl trīs “Just Stop Oil” aktīvisti apmētāja ar zupu vēl divas citas van Goga gleznas izstādē “Dzejnieki un mīļotāji” Nacionālajā galerijā.

"Saulespuķes", kuru vērtība pārsniedz 84 miljonus ASV dolāru, tika pasargātas, jo atrodas zem aizsargstikla, bet protestētāji tika apsūdzēti par 10 000 mārciņu vērtu bojājumu nodarīšanu gleznas zelta rāmim.

Tiesnesis Kristofers Hehirs piektdien tiesā brīdināja apsūdzētās, sakot, ka "kultūras bagātība" viņu rīcības dēļ varēja būt "nopietni sabojāta vai pat iznīcināta".

"Zupa varēja izsūkties cauri gleznas malām. Jums nebija tiesību darīt to, ko darījāt ar "Saulespuķēm",” viņš teica.

“Jūs domājat, ka jūsu pārliecība dod jums tiesības izdarīt noziegumus, bet tā nav," piebilda tiesnesis.

Plummere, kas tiesā pārstāvēja pati sevi, sacīja: "Mana izvēle šodien ir pieņemt jebkuru sodu, ko saņemu, ar smaidu. Šodien sods tiek piespriests ne tikai man, bet arī pašas demokrātijas pamatiem.”

View this post on Instagram

A post shared by ARTnews (@artnews)