Vācija un Turcija vienojas paātrināti deportēt atraidītos patvēruma meklētājus

© pixabay.com

Vācija un Turcija vienojušās par plānu, saskaņā ar kuru Berlīne paātrināti deportēs atraidītos patvēruma meklētājus no Turcijas, piektdien paziņoja iekšlietu ministre Nensija Fēzere.

"Mēs tagad esam panākuši, ka repatriācija uz Turciju var notikt ātrāk un efektīvāk un ka Turcija ātrāk uzņems atpakaļ pilsoņus, kuriem nav atļauts uzturēties Vācijā," paziņoja Fēzere. "Tas ir vēl viens pamatelements nelegālās migrācijas ierobežošanā."

Laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) ziņo, ka Turcija ir piedāvājusi drīzumā uzņemt atpakaļ līdz 500 pilsoņiem nedēļā ar īpašiem lidojumiem.

Apmaiņā pret to Vācija atvieglotu vīzu noteikumus Turcijas pilsoņiem, kuri vēlas apmeklēt valsti brīvdienās vai darījumu braucienos, raksta FAZ.

FAZ vēsta, ka par plānu panākta vienošanās pēc mēnešiem ilgām sarunām starp kanclera Olafa Šolca un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana birojiem.

Laikraksts norādīja, ka pagājušajā gadā Vācijā strauji pieaudzis patvēruma lūdzēju skaits no Turcijas, un lielākā daļa pieteikumu iesniedzēju deklarē, ka viņi ir kurdu minoritātes pārstāvji.

Šogad Turcijas pilsoņi bija trešā lielākā patvēruma lūdzēju grupa pēc Sīrijas un Afganistānas pilsoņiem.

Tomēr tikai neliela daļa no nesen iesniegtajiem Turcijas pilsoņu pieteikumiem tika apmierināti.

Saskaņā ar Vācijas Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju to Turcijas pilsoņu skaits Vācijā, kuriem ir jāizceļo, ir pārsniedzis 15 000.

Tomēr pagājušajā gadā tika deportēti mazāk nekā 900, un tūkstošiem tika atlikta deportācija, bieži vien tāpēc, ka viņi paziņoja, ka viņiem nav derīgu ceļošanas dokumentu, norāda FAZ.

Svarīgākais