Eiropas Kosmosa aģentūra gatavo astronautus Mēness misijām

© Pixabay

Netālu no Vācijas rietumu pilsētas Ķelnes atklāts jauns Mēness virsmas makets. Izmēģinājumu poligonu “LUNA Analog Facility” desmit gadus, kopīgiem spēkiem būvēja Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) un Vācijas Aviācijas un kosmosa centrs (DLR), vēsta “Deutsche Welle”.

"LUNA simbolizē apstākļus uz Mēness virsmas un sagatavo astronautus misijām uz Mēness," preses brīfinga pasākumā sacīja ESA ģenerāldirektors Jozefs Ašbahers.

Šeit tiek uzņemti astronauti arī ārpus Eiropas, tostarp Amerikas kosmosa aģentūras NASA. LUNA iekārta ir "regolīta testa laukums", kas izgatavots no sintētiskiem materiāliem, kas imitē Mēness virsmu.

LUNA koncepcija pirmo reizi tika prezentēta 2013. gadā, tomēr sākotnējais priekšlikums par 1000 kvadrātmetru objektu tika apgriezts līdz 700 kvadrātmetru galīgajam projektam.

Mūsu objektā ir aptuveni 900 tonnas regolītu imitējoša materiāla, lai modelētu putekļaino vidi un mobilitāti uz Mēness virsmas," tajā pašā preses brīfingā sacīja Jērgens Šlucs, LUNA iekārtas inženieris un ESA Mēness stratēģijas vadītājs.

Imitētie mēness putekļi, ko sauc par EAC-1, tika iegūti no 45 miljonus gadus veca vulkāniskā pulvera, kas tika izmests Eifelas reģionā, kas aptver Beļģijas, Vācijas un Luksemburgas pierobežas.

Tagad ESA sadarbojas ar Eiropas partneriem, lai ieviestu gravitācijas imitācijas sistēmas. "Tās ļaus pārbaudīt spēju pārvietoties vienas sestās daļas gravitācijas apstākļos, kā tas būtu jādara astronautiem uz Mēness," sacīja Šlucs.

LUNA nodrošinās ne tikai reālistisku virsmu astronautiem, lai sagatavotos Mēness apmeklējumiem, bet arī būs izmēģinājumu laukums robotu sistēmu, zinātnisku darbību un enerģijas sistēmu darbībai.

Pasaulē

89 gadu vecumā piektdien no dzīves aizgājusi angļu kino un teātra aktrise Megija Smita, kas savu pirmo Oskaru saņēma vēl 1969.gadā, bet 21.gadsimtā iemantoja jaunus fanus ar lomām Harija Potera kino sāgā un seriālā "Downton Abbey" ("Dauntonas abatija").

Svarīgākais