Kanāda piedzīvojusi "nepārtraukta ugunsgrēka gadu"

© Unsplash

Kanādas savvaļas ugunsgrēku sezona šogad ir ceļā, lai kļūtu par otro lielāko vismaz pēdējo divu desmitgažu laikā, atpaliekot tikai no pērnā gada rekordsezonas, atsaucoties uz federālo amatpersonu paziņojumu, vēsta Kanādas medijs “CBC”.

Amatpersonas apgalvo, ka virsnormas temperatūras un sausuma apstākļi vairākās Kanādas daļās joprojām izraisa ugunsgrēkus. Līdz šim izdeguši 5,3 miljoni hektāru, lai gan tiek brīdināts, ka šis skaitlis ir provizorisks.

Ārpus pagājušā gada aptuveni 15 miljoniem hektāru, federālie ieraksti liecina, ka tikai trīs citas meža ugunsgrēku sezonas savos apjomos ir pārsniegušas piecus miljonus hektāru, un pēdējā bija 1995. gadā.

Kanādas Dabas resursu institūta pētnieks Jans Bulanžs apgalvo, ka klimata pārmaiņas ir veicinājušas savvaļas ugunsgrēku sezonas agrāku sākšanos un vēlākas beigas, pārvēršot uguni par visu gadu notiekošu parādību.

Kļūst arvien skaidrāk redzams, ka mums ir jāmaina skatījums uz savvaļas ugunsgrēkiem un sezonālu notikumu vietā jāizvirza nepārtraukta ugunsgrēka gada koncepcija," sacīa Bulanžs.

Pētnieks sacīja, ka vairākos no pēdējiem 10 gadiem izdedzis vairāk nekā ierasts 25 gadu vidējā periodā, galvenokārt ārkārtēju ugunsgrēku un ilgāku sezonu dēļ, ko izraisījušas klimata pārmaiņas.

Kā gaidīts, vissmagāk šogad cietusi Rietumu Kanāda, kur aptuveni 70% no visas izdegušās platības atrodas Britu Kolumbijā, Albertā, Ziemeļrietumu teritorijās un Saskačevanā, norāda amatpersonas. Arī šajos reģionos turpinās ugunsgrēki.

Jo īpaši Britu Kolumbijā un Albertā varētu novērot nepārtrauktu ugunsgrēku darbību (arī ziemā), ņemot vērā prognozētos siltos un sausos apstākļus vismaz nākamajam mēnesim.

"Mums ir jāturpina būt modriem pret ugunsgrēka izcelšanos visa gada garumā," sacīja Bulanžs.

Svarīgākais