Attaisnots pasaulē visilgāk uz nāvi notiesātais ieslodzītais

© Pixabay.com

Ar asinīm nošļakstītas bikses un, iespējams, piespiedu atzīšanās nosūtīja Ivao Hakamatu uz nāvessodu - tagad, pēc vairāk nekā piecām desmitgadēm, pasaulē visilgāk uz nāvi notiesātais ieslodzītais ir attaisnots, ziņo “CNN”.

Japānas tiesa ceturtdien attaisnoja 88 gadus veco Hakamatu, kuram 1968. gadā tika nepatiesi piespriests nāvessods par kādas ģimenes slepkavību, atzīmējot juridiskās sāgas beigas, kas Japānas krimināltiesību sistēmai ir radījusi lielu izaicinājumi un veicinājusi aicinājumu atcelt nāves sodu.

Šizuokas apgabaltiesas tiesnesis Kunii Tsuneishi nolēma, ka asinīm notraipītais apģērbs, kas tika izmantots kā pierādījums Hakamatu notiesāšanai, ir bijis viltots pierādījums.

"Tiesa uzskata, ka asins traipi nevarēja palikt sarkani tik ilgi - tātad pierādījumi tika viltoti,” sacīja tiesnesis.

Kādreiz profesionāls bokseris Hakamata aizgāja pensijā 1961. gadā un pēc tam ieguva darbu sojas pupu pārstrādes rūpnīcā Šidzuokā, Japānas centrālajā daļā. Šī izvēle sabojās visu viņa atlikušo dzīvi.

Kad pēc pieciem gadiem Hakamatu priekšnieks, viņa sieva un viņu divi bērni tika atrasti nodurti savās mājās, Hakamatu, kas bija tikko izšķīries, un strādāja arī bārā, kļuva par policijas galveno aizdomās turamo.

Pēc vairāku dienu ilgām nerimstošām pratināšanām Hakamatu sākotnēji atzina viņam izvirzītās apsūdzības, bet vēlāk mainīja savu prasību, apgalvojot, ka policija piespiedusi viņu atzīties, sitot un draudot.

Tiesneši viņam piesprieda nāvessodu, neskatoties uz vairākkārtēju apgalvojumu, ka policija ir safabricējusi pierādījumus. Vienīgais tiesnesis, kas nepiekrita spriedumam, atkāpās no darba sešus mēnešus vēlāk.

Hakamatu, kurš kopš tā laika ir turpinājis apgalvot, ka nav vainīgs, vairāk nekā pusi savas dzīves pavadīja, gaidot, kad viņu pakārs.

Pēc tam, kad uz biksēm atrasto asiņu DNS pārbaude neatklāja atbilstību Hakamatu vai upuriem, Šizuokas apgabaltiesa 2014. gadā noteica lietas atkārtotu izskatīšanu. Viņa vecuma un trauslā garīgā stāvokļa dēļ Hakamatu tika atbrīvots, līdz tiks pieņemts lēmums.

Tokijas Augstākā tiesa sākotnēji nezināmu iemeslu dēļ noraidīja lūgumu par lietas atkārtotu izskatīšanu, bet 2023. gadā tomēr piekrita piešķirt Hakamatu otru iespēju pēc Japānas Augstākās tiesas rīkojuma.

Atkārtota lietas izskatīšana Japānā notiek reti.

Hideko, Hakamatu 91 gadu vecā māsa, sacīja, ka viņa "nevarēja beigt raudāt,", izdzirdot spriedumu.

"Kad tiesnesis teica, ka apsūdzētais nav vainīgs, man tas izklausījās dievišķi," sacīja Hideko, kura vairāk nekā pusi savas dzīves ir cīnījusies par Hakamatu nevainības pierādīšanu.

Hakamatu advokāts Hidejo Ogava spriedumu nodēvēja par "revolucionāru", piebilstot, ka "58 gadi ir pārāk ilgs laiks".

Pēc gadu desmitiem ilga ieslodzījuma Hakamatu garīgā veselība ir pasliktinājusies un viņš "dzīvo savā pasaulē", sacīja Hideko.

Hakamatu reti runā un neizrāda nekādu interesi par citiem cilvēkiem, piebilda vīrieša māsa.

"Dažreiz viņš laimīgi smaida, bet tas ir tad, kad viņš kavējas atmiņās," sacīja Hideko. "Mēs pat neesam apsprieduši tiesas procesu, jo viņš nespēja atpazīt realitāti."

Hakamatu lieta ir radījusi jautājumus par Japānas paļaušanos uz atzīšanos, lai panāktu notiesājošu spriedumu. Daudzi uzskata, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc valstij vajadzētu atcelt nāvessodu.

"Es esmu pret nāvessodu," sacīja Hideko. "Arī notiesātie ir cilvēki."

Japāna ir vienīgā G7 valsts ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm, kas saglabājusi nāvessodu, lai gan 2023. gadā tā neizpildīja nevienu nāvessodu, liecina Nāvessoda informācijas centra dati.

46 gadus Hakamatu tika turēts aiz restēm pēc tam, kad tika notiesāts, pamatojoties uz notraipīto apģērbu un viņa atzīšanos, kas, pēc viņa un viņa advokātu teiktā, tika sniegta piespiedu kārtā.

Hakamatu advokāts sacīja CNN, ka vīrietis tika fiziski ierobežots un pratināts vairāk nekā 12 stundas dienā 23 dienas bez aizstāvja klātbūtnes.

Uz nāvessodu ieslodzītie Japānā parasti tiek turēti vieninieku kamerā ar ierobežotu kontaktu ar ārpasauli.

Nāvessoda izpilde parasti tiek veikta bez brīdinājuma, un ģimenes un advokāti parasti tiek informēti tikai pēc nāvessoda izpildes.

Hakamatu lielāko daļu savas dzīves ir pavadījis aiz restēm par noziegumu, kuru viņš nav izdarījis, un pēc attaisnojošā sprieduma pasludināšanas tiesnesis emocionāli atvainojās.

Svarīgākais