Ļaunprātīgi dedzinātāji izraisījuši postošus savvaļas ugunsgrēkus Ekvadoras galvaspilsētā

© unsplash.com

Ekvadoras galvaspilsētas Kito nomalēs trešdien tika dzēsti pieci savvaļas ugunsgrēki, kas izcēlušies, turpinoties sausumam Dienvidamerikas valstīs.

Apmēram 2000 ugunsdzēsēju, militārpersonu un glābēju ir nosūtīti uz Kito, lai ierobežotu šos ugunsgrēkus un nogādātu drošībā to skarto rajonu iedzīvotājus.

Ugunsgrēkos ir ievainoti vismaz seši cilvēki, tai skaitā divi bērni un divi ugunsdzēsēji, un apmēram 100 ģimenes ir evakuējušās no savām mājām.

"Kito ir pakļauta uzbrukumam," reportieriem paziņoja pilsētas drošības dienesta vadītāja Karolīna Andrade.

Ekvadoras varas iestādes uzskata, ka ugunsgrēku, kas izcēlās otrdien Kito austrumos un ietina pilsētu dūmos, ir izraisījuši ļaunprātīgi dedzinātāji.

Varas iestādes trešdien paziņoja, ka ir aizturēts 19 gadus vecs vīrietis, kuru pieķēra ar galonu degvielas.

Kito mērs Pablo Munjoss trešdien solīja vajāt "teroristisko" ugunsgrēku vaininiekus.

Ārkārtējās situācijas dēļ Ekvadoras prezidents Daniels Noboa bija spiests atcelt savu runu ANO Ģenerālajā asamblejā un otrdien atgriezties dzimtenē no Ņujorkas.

Kito, kur ir trīs miljoni iedzīvotāju, tika atceltas mācību stundas skolās un valdības iestādes pārgāja uz attālināta darba režīmu sliktas gaisa kvalitātes dēļ.

Kito cīnās ar savvaļas ugunsgrēkiem jau trīs nedēļas.

Brazīlijā ugunsgrēki pēdējās nedēļās ir nopostījuši miljoniem hektāru mežu un lauksaimniecības zemes. Tādas lielpilsētas kā Brazilja, Riodežaneiro un Sanpaulu ir ietītas dūmos, un vējš tos reizēm aizpūš pāri valsts robežām uz Argentīnu un Urugvaju.

Sausuma dēļ nekontrolējami ugunsgrēki izcēlušies arī Kolumbijā, Bolīvijā, Argentīnā, Paragvajā un Peru.

Svarīgākais