Atklāta jauna asinsgrupa cilvēkam; zinātnieki atšifrē 50 gadus vecu noslēpumu

© Unsplash

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

"Tas ir milzīgs sasniegums un ilgstošu komandas centienu kulminācija, lai beidzot aprakstītu jaunu asinsgrupu un piedāvātu vislabāko aprūpi retiem, bet svarīgiem pacientiem," sacīja Lielbritānijas Nacionālās Veselības sistēmas (NHS) hematoloģe Luīze Tillija.

Mēs visi esam pazīstami ar ABO asinsgrupu sistēmu un Rh faktoru, tomēr patiesībā cilvēkiem ir daudz vairāk asins grupu, kuru pamatā ir lērums atšķirīgu proteīnu un cukuru, kas pārklāj asins šūnas. Cilvēka ķermenis izmanto šīs antigēnās molekulas kā identifikācijas marķierus, lai atšķirtu "es" no potenciāli bīstamā "ne-es". Lielākā daļa galveno asins grupu tika noteiktas 20. gadsimta sākumā.

Iepriekš pētnieki atklāja, ka vairāk nekā 99,9% cilvēku asinīs ir AnWj antigēns, kas nepiemita 1972. gada pacientei. Šis antigēns ir atrodams uz proteīna mielīnā un limfocītos, tāpēc pētnieki jauno sistēmu nosauca par MAL asins grupu. Kad cilvēkā abas MAL gēna kopijas piedzīvo mutācijas, viņš kļūst piederīgs AnWj negatīvajai asinsgrupai, kā tikko aprakstītajā piemērā no 1972. gada.

MAL ir ļoti mazs proteīns ar dažām interesantām īpašībām, kas apgrūtināja to identificēšanu un nozīmēja, ka mums bija jāveic vairākas izmeklēšanas līnijas, lai uzkrātu pierādījumus, kas nepieciešami šīs asinsgrupas aprakstīšanai," skaidro Rietumanglijas universitātes šūnu biologs Tims Sačvels.

Lai noteiktu, ka viņiem ir pareizais gēns, pēc gadu desmitiem ilga pētījuma komanda ievietoja normālu MAL gēnu asins šūnās, kas bija AnWj negatīvas. Tas efektīvi piegādāja AnWj antigēnu šīm šūnām.

Ir zināms, ka MAL proteīnam ir svarīga loma šūnu membrānu stabilitātes uzturēšanā un šūnu transporta funkcijas veicināšanā. Turklāt iepriekšējos pētījumos ir parādīts, ka AnWj nav jaundzimušajiem, bet parādās neilgi pēc dzimšanas.

Interesanti, ka visiem pētījumā iekļautajiem AnWj negatīvajiem pacientiem bija viena un pati mutācija, bet citas ar to saistītas šūnu anomālijas vai slimības netika konstatētas.

Svarīgākais