Pirmie pasaulē: Norvēģija sasniedz būtisku rādītāju cīņā ar izplūdes gāzēm

© Unsplash

Saskaņā ar Norvēģijas Ceļu federācijas (OFV) datiem, elektrisko automobiļu (EV) skaits Norvēģijā pirmo reizi ir pārsniedzis ar fosilo degvielu darbināmu automašīnu skaitu, ziņo aģentūra AFP.

No valstī reģistrētajām privātajām automašīnām 754 303 no 2,8 miljoniem ir pilnībā elektriskas, bet vēl 753 905 ir dažāda veida hibrīdpiedziņas auto.

Tas ir vēsturiski. Pasažieru automobiļu parka elektrifikācija notiek ātri un tādējādi Norvēģija strauji virzās uz to, lai kļūtu par pirmo valsti pasaulē ar vieglo automobiļu parku, kurā dominē EV." sacīts OFV direktora Oivinda Solberga Torsena paziņojumā.

Norvēģija, kurā dzīvo 5,5 miljoni cilvēku, ir viena no lielākajām naftas eksportētājām pasaulē, ziņo “BBC News”. Taču valsts tagad vēlas kļūt par pirmo, kas līdz nākamajam gadam pārtrauks jaunu, ar benzīnu un dīzeli darbināmu automašīnu pārdošanu.

EV pārdošanas apjomu Ziemeļvalstīs ir veicinājuši tādi stimuli kā nodokļu atvieglojumi, ko lielā mērā finansē peļņa no naftas un gāzes. Norvēģija gan joprojām izceļas ar ievērojamu dīzeļdzinēju skaitu satiksmē, taču pārdošanas apjomi strauji samazinās, ziņo AFP.

Torsens sacīja, ka ātrums, ar kādu valsts autoparks atjaunojas, "liecina, ka 2026. gadā mums būs vairāk elektrisko automašīnu nekā dīzeļdzinēju".

Šī gada Augustā gandrīz visas (94,3 procenti) Norvēģijā reģistrētās jaunā automašīnu bija ar elektrisku piedziņu.

Svarīgākais