Izvirzītas pirmās apsūdzības Baltimoras tilta katastrofas lietā; no kuģa īpašnieka vēlas piedzīt 100 miljonus

© Unsplash

ASV Tieslietu ministrija (DOJ) ir iesniegusi tiesā prasību pret kravas kuģa īpašnieku un vadītāju, kurš martā Baltimorā sadūrās ar Frensisa Skota Kī tiltu, kā rezultātā tilts daļēji sabruka un vairāki cilvēki gāja bojā, vēsta theepochtimes.com. Varas iestādes vēlas atgūt vairāk nekā 100 miljonus dolāru, kas tika iztērēti, lai no kuģu ceļa attīrītu gružus no sabrukušā tilta, kā arī atjaunotu svarīgas ostas darbību.

Lietā tiek apgalvots, ka kravas kuģis “Dali” cieta no tehniskām problēmām, sliktas apkopes un nepareizas konfigurācijas, kā rezultātā kuģis zaudēja jaudu un novirzījās no kursa, pirms tas ietriecās tiltā. Īsi pēc tam notikušās tilta sabrukšanas rezultātā gāja bojā seši cilvēki. Vairāk šeit.

"Šī traģēdija bija pilnībā novēršama," teikts DOJ apsūdzībā, kas 18. septembrī tika iesniegta Merilendas apgabaltiesā. "DALI elektriskās un mehāniskās sistēmas tika nepareizi uzturētas un konfigurētas tādā veidā, kas pārkāpa starptautiskās kuģniecības drošības noteikumus un normas. Šīs problēmas izraisīja virkni kļūdu, kas vainagojās ar sadursmi pret tiltu," minēts apsūdzības tekstā.

DOJ pieprasa vairāk nekā 100 miljonu dolāru atlīdzību no kuģa īpašnieka, uzņēmuma “Grace Ocean Private Ltd.” un tā māteskompānijas “Synergy Marine Group” no Singapūras.

Abu uzņēmumu pārstāvis paziņojumā medijiem sacīja, ka “prasības iesniegšana tiesā tika paredzēta.” "Pagaidām īpašniekam un pārvaldniekam nebūs plašāku komentāru par prasības būtību, taču mēs ar nepacietību gaidām savu dienu tiesā, lai vērstu visu par labu," rakstīja pārstāvis.

Uzņēmumi neilgi pēc sadursmes iesniedza lūgumrakstu, lai ierobežotu savu atbildību aptuveni 43,6 miljonu ASV dolāru apmērā.

Sakopšanas un atjaunošanas pasākumos pēc katastrofas bija iesaistīti desmitiem federālo, štatu un vietējo aģentūru, kas nodokļu maksātājiem izmaksāja vairāk nekā 100 miljonus ASV dolāru. DOJ ir lūgusi tiesu piespriest uzņēmumiem segt šīs izmaksas un piespriest nekonkretizētu soda atlīdzību, lai atturētu no neapdomīgas rīcības turpmāk.

Sešu incidentā bojāgājušo cilvēku ģimenes ir paziņojušas par atsevišķiem plāniem vērsties tiesā pret “Dali” īpašnieku un vadītāju.

Svarīgākais