Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

© Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu piemeklētajiem reģioniem Eiropā.

Viņa pavēstīja, ka atjaunošanas darbiem pēc plūdiem ātri būs pieejami līdzekļi no Eiropas Savienības (ES) solidaritātes fonda, kā arī desmit miljardi eiro no tā dēvētā kohēzijas fonda.

"Pirmajā brīdī no kohēzijas fonda [plūdu] skartajām valstīm iespējams mobilizēt desmit miljardus eiro," paziņoja Leiena.

Parasti Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jāveic iemaksas fondā, ja tās vēlas no tā gūt labumu. Tomēr plūdu skartajām ES dalībvalstīm šis noteikums netiks piemērots. "Šis ir ārkārtējs laiks, un ārkārtējam laikam ir vajadzīgi ārkārtēji pasākumi," sacīja Leiena.

Leiena vizītē Polijā tikās ar šīs valsts premjerministru Donaldu Tusku, Čehijas premjerministru Petru Fialu, Slovākijas premjerministru Robertu Fico un Austrijas kancleru Karu Nēhammeru. Šīs valstis plūdi skāruši vissmagāk.

Tusks pateicās Leienai par ātro un nebirokrātisko palīdzību. "Mums bija nepieciešamas tieši 45 minūtes, lai vienotos par mūsu vēlmēm un saņemtu apmierinošus paskaidrojumus no Eiropas Komisijas," viņš piebilda.