Pārvadātājs no Latvijas nesanitāros apstākļos centies Lietuvā ievest 74 kaķus no Baltkrievijas

Ilustratīvs attēls © Oksana Džadana/F64

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Kā norādīja dienestā, kaķi tika pārvadāti tranzītā uz Vāciju, sūtījums pagājušajā nedēļā tika pārtverts Medininku veterinārajā robežkontroles punktā un vēlāk nosūtīts atpakaļ uz Baltkrieviju.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests informēja, ka dzīvnieki bija ārkārtīgi saspiesti, vairāki dzīvnieki vienā būrī, bez iespējas brīvi pārvietoties, transportlīdzeklī bija nepatīkama smaka, un gaiss netika pienācīgi cirkulēts.

"Tik daudz un tik blīvi pārvadāti dzīvnieki vienā transportlīdzeklī ir viens no retajiem gadījumiem manā darba praksē. Lielos būros bija kastes, kurās atradās kaķi, un blakus tiem bija dažādi priekšmeti. Būri bija pārāk mazi, kaķi nevarēja brīvi pārvietoties, apgriezties un atpūsties," pauda Valsts robežsardzes dienesta Robežkontroles departamenta padomniece Kristīna Dainovskīte-Šustiķe.

Minēto pārkāpumu dēļ kravai neļāva turpināt ceļu, savukārt kaķi tika nosūtīti atpakaļ uz izcelsmes valsti - Baltkrieviju. Dienests lēmumu pamatoja ar to, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztu dzīvniekus sākotnējā vietā, no kurienes tie tika nosūtīti.

Par radušos situāciju tiks informētas Vācijas atbildīgās institūcijas, kā arī Latvijas dienesti, jo pārvadātājs bija no Latvijas.

Informācija tiks nodota arī citu Eiropas Savienības (ES) valstu kompetentajām iestādēm, ES Pārtikas krāpšanas apkarošanas tīklam, kas ir arī informācijas apmaiņas līdzeklis starp dalībvalstīm.