Masks atrod veidu, kā apiet platformas "X" aizliegumu Brazīlijā

© unsplash.com

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Daži no "X" lietotājiem Brazīlijā trešdien bija pārsteigti, atkal spējot piekļūt šai platformai no saviem viedtālruņiem.

Piekļuve "X" Brazīlijā bija pārtraukta pēc tam, kad Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss 30. augustā lika apturēt "X" darbību šajā valstī, jo Masks nebija izpildījis rīkojumu iecelt šim uzņēmumam jaunu juridisko pārstāvi Brazīlijā.

Brazīlijas Interneta un telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju asociācija (ABRINT) trešdien paskaidroja, ka piekļuvi "X" atkal padarīja iespējamu lietotnes atjauninājums programmatūrā "Cloudfare'', kas izmanto pastāvīgi mainīgas IP adreses.

Iepriekšējā sistēma izmantoja specifiskus interneta protokolus (IP), kas darbojas līdzīgi serveru vai datoru mājas adresēm un bija vieglāk bloķējami.

Veiktās izmaiņas "padara lietotnes bloķēšanu daudz sarežģītāku", atzina ABRINT.

Daudzi no dinamiskajiem IP "ir kopīgi ar citiem leģitīmiem pakalpojumu sniedzējiem, tādiem kā bankas un lielās interneta platformas, un tas padara neiespējamu IP bloķēšanu, neietekmējot citus pakalpojumus".

"Interneta pakalpojumu sniedzēji ir delikātā stāvoklī" un gaida tehnisko analīzi un norādījumus no Brazīlijas telekomunikāciju aģentūras, paziņoja ABRINT.

"X" aizliegums Brazīlijā saniknoja Masku un izraisīja asas debates par runas brīvību un sociālo tiklu ierobežojumiem gan šajā valstī, gan ārpus tās.

"X" ir vairāk nekā 22 miljoni lietotāju Brazīlijā. Trešdien viena no visvairāk izmantotajām mirkļbirkām Brazīlijā bija "Twitter is back" ("Tviteris ir atgriezies").

Tiesnesis Moraiss pēc "X" aizliegšanas arī nolēma, ka tiem, kas izmanto "tehnoloģiskas atrunas", piemēram, virtuālos privātos tīklus (VPN), lai piekļūtu bloķētajai platformai, var tikt piespriests naudassods līdz 9000 ASV dolāru apmērā.

"Tiesnesi Alešandri di Morais: Es neizmantoju VPN, lai te nokļūtu, es vienkārši atvēru lietotni (..) un redzēju, ka tā darbojas," trešdien "X" paziņoja viens no lietotājiem Brazīlijā.

Bijušais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, kurš bija pret "X" aizliegumu, trešdien apsveica tā apiešanu ar šī atjauninājuma palīdzību.

"Es apsveicu visus, kas ir centušies aizstāvēt demokrātiju Brazīlijā," Bolsonaru ierakstīja šajā platformā.