Libānā masveida peiddžeru sprādzienos bojā gājuši arī bērni; ievainoti līdz 2800 cilvēku [papildināts]

© Scanpix

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

"Ienaidnieka sprādzienu vilnis, kā mērķis bija rācijas, nogalinājis 20 cilvēkus un ievainojis vairāk nekā 450," teikts ministrijas paziņojumā.

Libānas oficiālā ziņu aģentūra NNA vēstīja, ka sprādzieni notikuši rajonos, kur ir spēcīgas pozīcijas šiītu kustībai "Hizbollah".

Savukārt ar "Hizbollah" saistītais telekanāls "Al Manar" ziņo, ka rācijas sprāgušas daudzos Libānas apvidos.

"Hizbollah" tuvs avots sacīja, ka šīs kustības locekļu izmantotas rācijas eksplodējušas tās bastionā Beirūtā. Valsts mediji ziņoja par līdzīgiem sprādzieniem Libānas dienvidos un austrumos.

Sakaru ierīču sprādzienu vilnis Libānā tika pieredzēts arī otrdien.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs trešdien Ņujorkā sacīja, ka, viņaprāt, sprādzieni varētu liecināt par gaidāmu plašu eskalāciju reģionā.

"Acīmredzot visu šo ierīču sprādzienu veikšanas loģika ir tāda, ka tas tiek darīts kā preventīvs trieciens pirms lielas militāras operācijas," Gutērrešs sacīja preses konferencē, izsakoties par otrdienas notikumiem.

Jau preses konferences laikā tika saņemtas ziņas par trešdienas sprādzieniem.

Jādara viss, lai izvairītos no šādas "dramatiskas eskalācijas Libānā", sacīja ANO ģenerālsekretārs.

ANO Drošības padome plāno piektdien sanākt uz ārkārtas sēdi, reaģējot uz sprādzieniem Libānā, pavēstīja avots diplomātu aprindās.

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni un četri mediķi, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads. Otrdienas sprādzienos dzīvību zaudējusi astoņus gadus veca meitene un 11 gadus vecs zēns.

Ievainoti 2750 līdz 2800 cilvēku, sacīja ministrs. 300 ievainoto stāvoklis ir smags.

Taivānas uzņēmums "Gold Apollo" trešdien paziņoja, ka piešķīris savu zīmolu peidžeriem, kas tagad eksplodējuši Libānā, taču tos ražojis Budapeštā reģistrēts uzņēmums.

ASV laikraksts "New York Times" iepriekš ziņoja, ka peidžeri bija pasūtīti Taivānas ražotājam "Gold Apollo", bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām.

Ungārijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Zoltāns Kovāčs trešdien paziņoja, ka uzņēmumam, kas ir saistīts ar Libānā otrdien sprāgušajiem vairākiem simtiem peidžeru, nav ražotnes Ungārijā un šie peidžeri nekad Ungārijas teritorijā nav bijuši.

"Varasiestādes apstiprinājušas, ka attiecīgais uzņēmums ir tirdzniecības starpnieks, kam Ungārijā nav ražošanas vai darbības vietas," platformā "X" pauda amatpersona.

"Minētās ierīces nekad nav bijušas Ungārijā," norādīja Kovāčs, piebilstot, ka šī lieta "nerada valsts drošības risku".

"Hizbollah" notikušajā vaino Izraēlu un draud atriebties.