Norvēģijā reģistrēts straujš radiācijas līmeņa pieaugums uz robežas ar Krieviju

© Pixabay.com

Laikā no 9. līdz 16. septembrim Norvēģijā atklātas radioaktīvā cēzija-137 pēdas, izmantojot divas stacijas, kas atrodas netālu no Krievijas robežas, ziņo “Barrents Observer”, atsaucoties uz Norvēģijas Radiācijas un kodoldrošības iestādi.

Norvēģijā konstatētas radioaktīvā cēzija-137 pēdas, tomēr radiācijas izcelsme joprojām nav zināma.

Radiācijas līmenis, lai gan tas ir pārsniegts, joprojām ir cilvēkiem drošās robežās.

"Līmenis nepārprotami pārsniedz normu, taču tas nerada briesmas cilvēkiem vai videi," sacīja Norvēģijas Radiācijas un kodoldrošības pārstāvis Bredo Mellers. Viņš precizēja, ka stacijas fiksēja 5 µBq/m3 - tas ir daudz zemāks par līmeni, ko var izraisīt radiācijas iedarbība.

Saskaņā ar starptautiskajiem standartiem, cēzija-137 koncentrācija, kas nepārsniedz desmitiem bekerelu uz kubikmetru, tiek uzskatīta par pieņemamu gaisā atklātās telpās.

Pārmērīgu radiācijas līmeni fiksēja tikai divi filtri, kas atrodas netālu no Krievijas robežas. Maskava notikušo nekomentē.

Ir zināms, ka cēzijs-137 veidojas kodolreaktora darbības laikā, un ir iespējams, ka notikušais ir saistīts ar ar kodolreaktoriem aprīkotu zemūdeņu un ledlaužu darbību Barenca jūrā.

Cita pārmērīga radiācijas līmeņa versija ir darbs pie Krievijas spārnotās kodolraķetes izmēģinājumu poligonā “Novaja Zemļa”, lai arī Krievijas Federācija nav oficiāli ziņojusi par savas kodolraķetes izmēģinājumiem, taču satelītuzņēmumi liecina, ka šāds darbs notiek.