Ar "Al-Qaeda" saistīts džihādistu grupējums uzņemas atbildību par uzbrukumu Bamako

© unsplash.com

Ar "Al-Qaeda" saistīts džihādistu grupējums otrdien uzņēmās atbildību par uzbrukumu Mali galvaspilsētā Bamako, kurā džihādisti uz laiku pārņēma kontroli pār daļu no starptautiskās lidostas un nogalināja vairākus Mali karavīrus.

Grupējums "Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen" (JNIM) savos sakaru kanālos pārraidīja attēlus, kuros kaujinieki staigā apkārt un reizēm šauj pa prezidenta angāra logiem lidostas kompleksā.

Mali armijas ģenerālštābs vēlāk paziņoja, ka otrdien notikušajā uzbrukumā nogalinātas vairākas militārpersonas, bet neminēja viņu skaitu. Tas arī apstiprināja, ka kaujinieki uzbrukuši žandarmu apmācības centram un pilsētas lidostai.

Prezidenta angārā parasti tiek uzņemti oficiāli viesi un Mali valsts galva. Mali pārvalda militāra hunta kopš pučiem 2020. un 2021.gadā.

"Šis gļēvais un nodevīgais uzbrukums ir izraisījis cilvēku dzīvību zaudējumu mūsu pusē," starp kuriem bija daži žandarmērijas (militārās policijas) kursanti, teikts ģenerālštāba paziņojumā, kas tika nolasīts valsts televīzijā.

"Šī situācija strauji tika pakļauta kontrolei. Rajona pārmeklēšana turpinās," paziņoja ģenerālštābs, informējot, ka uzbrukums tika atsists.

JMIM paziņoja, ka "speciālā operācija" rītausmā bija vērsta pret "militāro lidostu un Mali žandarmu apmācības centru Mali galvaspilsētas centrā". Uzbrukums izraisījis "milzīgus cilvēku un materiālos zaudējumsu un vairāku militāro lidmašīnu iznīcināšanu".

Bamako parasti nenotiek džihādistu uzbrukumi, kas ir ikdienišķa parādība citos Mali rajonos.

Mali hunta ierobežo informācijas plūsmu, tāpēc trūkst detalizētu ziņu par šī uzbrukuma īstenošanu un tā rezultātiem.

Otrdienas pēcpusdienā Bamako notika apšaudes pie policijas iecirkņa, kas kontrolē pieeju civilās lidostas terminālim. Izlūkdienesta avots sacīja, ka uzbrucēji lietojuši raķešmetējus.

Pasaulē

ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps trešdien atbalstītāju mītiņā Longailendā, netālu no Ņujorkas, solīja, ka dosies uz Ohaio štata Springfīldu - pilsētu ar lielu Haiti imigrantu kopienu, kas izpelnījusies ievērību visas valsts mērogā pēc Trampa nepatiesajiem apgalvojumiem, ka imigranti tur ēd suņus un kaķus.