Atklājas jaunas detaļas lietā par Libānas peidžeru eksploziju, kurā gāja bojā deviņi, bet ievainoti 2800 cilvēki

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Šajās eksplozijās nogalināti vismaz deviņi cilvēki un ievainoti apmēram 2800. "Hizbollah" notikušajā vainoja Izraēlu un draudēja atriebties.

Peidžeri bija pasūtīti Taivānas ražotājam "Gold Apollo", ziņoja NYT, atsaucoties uz anonīmām ASV "un citām" amatpersonām.

Pirms šo peidžeru nonākšanas Libānā Izraēla tajos bija iepildījusi sprāgstvielas, laikrakstam pavēstīja dažas no šīm amatpersonām.

"Hizbollah" tuvs avots, kurš lūdza viņu neidentificēt, iepriekš bija pavēstījis ziņu aģentūrai AFP, ka "eksplodējušie peidžeri bija no 1000 ierīču sūtījuma, kuru nesen importēja "Hizbollah"" un kas ticis "sabotēts".

NYT ziņoja, ka uzņēmumam "Gold Apollo" bija pasūtīti ap 3000 peidžeru, galvenokārt AP924 modelis.

Sprādzienos "ir nogalināti deviņi cilvēki, tai skaitā viena meitene", paziņoja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

"Lai Izraēla iedarinātu spridzināšanas mehānismu jaunā peidžeru partijā, tai bija vajadzīga pieeja šo ierīču piegādes ķēdei," ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Briselē bāzētais militāro un drošības jautājumu analītiķis Eliža Manjē.

"Izraēlas izlūkdienests ir iefiltrējies ražošanas procesā, pievienojot sprāgstvielu komponentu un attālinātas iedarbināšanas mehānismu peidžeriem, neradīdams aizdomas," sacīja Manjē.

Viņš pieļāva iespēju, ka trešā puse, kas pārdeva šīs ierīces, varēja būt "izlūkošanas aizsegs", ko Izraēla izveidojusi šim mērķim.

Izraēla vēl nav komentējusi incidentu ar šiem peidžeriem.

Pasaulē

ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps trešdien atbalstītāju mītiņā Longailendā, netālu no Ņujorkas, solīja, ka dosies uz Ohaio štata Springfīldu - pilsētu ar lielu Haiti imigrantu kopienu, kas izpelnījusies ievērību visas valsts mērogā pēc Trampa nepatiesajiem apgalvojumiem, ka imigranti tur ēd suņus un kaķus.