Fon der Leiena atklāj savu komandu; augstā amatā arī Valdis Dombrovskis

© F64

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena mikroblogošanas vietnē "X" atrādījusi portfeļu sadalījumu starp pretendentiem. Augstā amatā arī Valdis Dombrovskis.

"Nākamajā Eiropas Komisijā turpināšu darbu pie Eiropas ekonomikas izaugsmes un konkurētspējas. Tāpat strādāšu pie administratīvā sloga mazināšanas," atklāj V. Dombrovskis.

...

Kā norāda Leiena, viņas ierosinātajā jaunajā EK sastāvā ir 11 sievietes, kas ir 40%. Pirmajā kandidātu un kandidātu sarakstā bija aptuveni 22% sieviešu un 78% vīriešu, kas, pēc Leienas teiktā, bija nepieņemami. Tāpēc sadarbībā ar dalībvalstīm izdevās uzlabot līdzsvaru līdz 40% sieviešu un 60% vīriešu, teikts EK paziņojumā.

"Un tas liecina, ka, lai gan mēs esam daudz sasnieguši, vēl ir daudz darāmā. Ņemot to vērā, es iecēlu sešus priekšsēdētājas izpildvietniekus," pavēstīja Leiena. "Seši izpildpriekšsēdētāju vietnieki: četras sievietes un divi vīrieši. Trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pirms dzelzs priekškara krišanas. Un trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pēc Eiropas atkalapvienošanās. No Baltijas, Ziemeļvalstīm un Austrumeiropas. Ministri un premjerministri. Dažāda pieredze. Bet visiem ir viens kopīgs mērķis - padarīt Eiropu stiprāku."

Teresa Ribera no Spānijas būs "Tīras, taisnīgas un konkurētspējīgas pārejas" priekšsēdētājas izpildvietniece un būs atbildīga arī par konkurences politiku. Viņa vadīs darbu, lai nodrošinātu, ka Eiropa turpina īstenot Eiropas Zaļajā kursā izvirzītos mērķus un ka ES vienlaikus dekarbonizē un industrializē ekonomiku.

Henna Virkunena no Somijas būs priekšsēdētājas izpildvietniece, kas atbild par tehnoloģiju suverenitāti, drošību un demokrātiju, un viņa būs atbildīga arī par digitālo un progresīvo tehnoloģiju portfeli.

Līdzšinējais Francijas ārlietu ministrs Stefāns Sežurnē būs priekšsēdētājas izpildvietnieks, kas atbild par labklājību un rūpniecības stratēģiju. Viņš būs atbildīgs arī par rūpniecību, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un vienoto tirgu.

Bijusī Igaunijas premjere Kaja Kallasa būs augstā pārstāve un priekšsēdētājas izpildvietniece. "Mēs atrodamies ģeostratēģiskās sāncensības un nestabilitātes laikmetā. Mūsu ārpolitika un drošības politika ir jāveido, ņemot vērā šo realitāti, un tai ir vairāk jāatbilst mūsu pašu interesēm. Es zinu, ka varu paļauties uz viņu, ka viņa to visu apvienos un būs tilts starp mūsu iekšējo un ārējo politiku. Un nodrošināt, ka mēs joprojām esam ģeopolitiskā komisija," norādīja Leiena.

Rumāniete Roksana Minzatu būs priekšsēdētājas izpildvietniece, kas atbild par cilvēkiem, prasmēm un sagatavotību, un viņa būs atbildīga par prasmēm, izglītību un kultūru, kvalitatīvām darbavietām un sociālajām tiesībām.

Rafaēle Fito no Itālijas būs priekšsēdētājas izpildvietnieks kohēzijas un reformu jautājumos, un viņš būs atbildīgs par portfeli, kas saistīts ar kohēzijas politiku, reģionālo attīstību un pilsētām.

Slovākijas pārstāvim Marošam Šefčovičam piešķirtas divas lomas - viņš būs tirdzniecības un ekonomiskās drošības komisārs, un tas ir jauns portfelis, kas ietver arī muitas politiku. Viņam uzticēta arī otra loma: iestāžu attiecību un pārredzamības komisārs, un šajā otrajā amatā viņš būs tieši pakļauts Leienai.

Arī Latvijas pārstāvim Valdim Dombrovskim būs dubulta loma. Viņš būs ekonomikas un ražīguma komisārs, kā arī viņam uzticēti īstenošanas un vienkāršošanas komisāra pienākumi. Par šo darba daļu viņš būs tieši pakļauts Leienai.

Dubravka Šuica no Horvātijas būs Vidusjūras reģiona komisāre, un viņa būs atbildīga arī par dienvidu kaimiņvalstīm. Viņa cieši sadarbosies ar Kallasu un daudziem citiem komisāriem, lai attīstītu kopīgās intereses šajā reģionā.

Olivērs Vārheji no Ungārijas būs veselības un dzīvnieku labturības komisārs. Viņš būs atbildīgs par Eiropas Veselības savienības izveidi un turpinās darbu pie vēža apkarošanas un veselības profilakses.

Vopke Hekstra no Nīderlandes būs par klimatu, klimatneitralitāti un tīru izaugsmi atbildīgais komisārs. Viņš turpinās strādāt pie īstenošanas un pielāgošanās, klimata diplomātijas un dekarbonizācijas. Viņš būs atbildīgs arī par nodokļiem.

Aizsardzības un kosmosa komisārs būs Lietuvas pārstāvis Andrjus Kubiļus. Viņš strādās pie Eiropas Aizsardzības savienības attīstības un investīciju un rūpnieciskās jaudas palielināšanas.

Slovēnijas pārstāve Marta Kosa būs paplašināšanās komisāre, kas ir atbildīga arī par austrumu kaimiņvalstīm. Viņa strādās, lai atbalstītu Ukrainu un turpinātu darbu pie atjaunošanas, kā arī atbalstīs kandidātvalstis, lai sagatavotu tās pievienošanās procesam.

Jozefs Sīkela no Čehijas būs starptautisko partnerattiecību komisārs, savukārt Kosts Kadis no Kipras būs zivsaimniecības un okeānu komisārs.

Portugāles pārstāve Marija Luīza Albukerke būs finanšu pakalpojumu un uzkrājumu un ieguldījumu savienības komisāre.

Adža Labiba no Beļģijas būs sagatavotības un krīžu pārvarēšanas komisāre. Tas ir vēl viens jauns portfelis, kurā tiks aplūkota izturētspēja, sagatavotība un civilā aizsardzība. Viņa būs atbildīga par centienu vadību krīzes pārvarēšanas un humānās palīdzības jomā.

Austrijas pārstāvis Magnuss Brunners būs iekšlietu un migrācijas komisārs. Viņš koncentrēsies uz Patvēruma un migrācijas pakta īstenošanu, kā arī robežu stiprināšanu un jaunas iekšējās drošības stratēģijas izstrādi.

Zviedrijas pārstāve Jesika Rūsvala būs vides, ūdens izturētspējas un konkurētspējīgas aprites ekonomikas komisāre. Viņai būs svarīgs uzdevums - palīdzēt saglabāt vidi un iekļaut dabu bilancē. Viņa palīdzēs attīstīt aprites un konkurētspējīgāku ekonomiku. Un viņa vadīs darbu ūdens noturības jomā, kas ir liela prioritāte turpmākajiem gadiem.

Pjotrs Serafins no Polijas būs budžeta, krāpšanas apkarošanas un valsts pārvaldes komisārs. Viņš būs tieši pakļauts Leienai un īpaši koncentrēsies uz nākamā ilgtermiņa budžeta sagatavošanu.

Par enerģētiku un mājokļiem atbildīgais komisārs būs Dans Jergensens no Dānijas. Viņa darbs palīdzēs samazināt enerģijas cenas, ieguldīt tīrā enerģijā un nodrošināt, lai ES samazinātu atkarību. Viņš būs pirmais komisārs, kas atbild par mājokļiem, un pievērsīsies visiem aspektiem - no energoefektivitātes līdz ieguldījumiem un būvniecībai.

Jekaterina Zaharijeva no Bulgārijas būs pētniecības un inovāciju komisāre un palīdzēs nodrošināt, lai ES vairāk ieguldītu un koncentrētu savus izdevumus uz stratēģiskām prioritātēm un revolucionāriem jauninājumiem.

Īrijas pārstāvis Maikls Makgrāts būs demokrātijas, tiesiskuma un tiesiskuma komisārs un arī vadīs darbu tiesiskuma, korupcijas apkarošanas un patērētāju aizsardzības jomā.

Apostoloss Dzidzikosts no Grieķijas būs ilgtspējīga transporta un tūrisma komisārs. Viņš ir atbildīgs par preču un cilvēku mobilitāti.

Kristofs Hanzens no Luksemburgas būs lauksaimniecības un pārtikas komisārs. Viņa uzdevums būs īstenot stratēģiskā dialoga ziņojumu un ieteikumus. Pamatojoties uz stratēģisko dialogu, viņš izstrādās lauksaimniecības un pārtikas vīziju pirmajās 100 pilnvaru dienās.

Glens Mikallefs no Maltas būs par paaudžu taisnīgumu, kultūru, jaunatni un sportu atbildīgais komisārs.

Svarīgākais