Lietuva aizsardzībai nākamgad varētu atvēlēt 3,5% no IKP

© unsplash.com

Lietuvas aizsardzības izdevumi nākamā gada budžetā varētu pieaugt līdz 3,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā padomniece ekonomikas un sociālās politikas jautājumos Irēna Segalovičiene.

Ziņu radiostacijai "Žiniu radijas" Segalovičiene otrdien sacīja, ka "3,5% noteikti ir reālistisks mērķis un būtu labi censties to sasniegt".

Komentējot aicinājumus aizsardzībai nākamgad atvēlēt vismaz 4% no IKP, viņa uzsvēra, ka "ir jābūt reālistiem". Nausēdas padomniece norādīja, ka ļoti labi būtu, ja aizsardzības budžets pārsniegtu 3,5%.

Lietuvai vajadzētu saglabāt aizņēmumu iespējas, lai palielinātu aizsardzības finansējumu, mudināja Segalovičiene.

"Mums ir jāievēro fiskālā disciplīna, taču mūsu vissvarīgākais mērķis ir aizsargāt valsti. Mums ir jābūt ļoti pragmatiskiem un drosmīgiem aizņemties šim nozīmīgajam sektoram," viņa klāstīja.

Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns svētdien konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas ir lielākā no valdības koalīcijas četrām partijām, kongresā teica, ka Lietuvai laika gaitā vajadzētu tiekties uz aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 4% no IKP. Viņš uzsvēra, ka tad varētu apsvērt tālas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" iegādi.

Lietuvas valdības lēmumu par papildu finansējuma piešķiršanu aizsardzības vajadzībām rezultātā šogad valsts aizsardzības sistēmas budžets sasniedzis 3,2% no iekšzemes kopprodukta.

Svarīgākais