Netanjahu paziņo par jauniem Izraēlas kara mērķiem

© depositphotos.com

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah". 

"Politiskais drošības kabinets šovakar atjaunināja kara mērķus, un tagad tie ietver sekojošo sadaļu: ziemeļu iedzīvotāju droša atgriešanās savās mājās," paziņoja Netanjahu birojs.

Izraēlas armija un Irānas atbalstītais šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah" apšauda viens otru pāri robežai gandrīz katru dienu, kopš palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukums Izraēlai izprovocēja karu Gazas joslā.

"Hizbollah" ir paziņojis, ka tas ar Izraēlas apšaudīšanas kampaņu atbalsta "Hamās".

"Hizbollah" amatpersonas ir pateikušas, ka grupējums izbeigs apšaudes, ja tiks panākts pamiers Gazas joslā. Savukārt Izraēla uzstāj, ka tā nevar pieļaut kaujinieku palikšanu pierobežas rajonā Libānas dienvidos.

Bruņotajā pārrobežu vardarbībā ir nogalināti simtiem cilvēku Libānā, kas lielākoties bija kaujinieki, un desmitiem civiliedzīvotāju un karavīru Izraēlas pusē. Tās dēļ desmitiem tūkstoši cilvēku abās robežas pusēs ir atstājuši savas mājas.

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants pirmdien pateica ASV sūtnim, ka "militāra rīcība" ir "vienīgais atlikušais veids, kā nodrošināt Izraēlas ziemeļu kopienu atgriešanos savās mājās".

Pasaulē

Igaunijas valstij piederošā nacionālā aviokompānija "Nordic Aviation Group", kas darbojas ar zīmoliem "Nordica" un "XFly", varētu zaudēt savu lielāko partneri - Skandināvijas aviokompāniju SAS -, jo SAS noslēgusi ilgtermiņa līgumu par sadarbību ar Zviedrijas lidsabiedrību BRA.