Kibernoziedznieki pievērsušies sociālajām kopienām

Kaspersky Lab ir apkopojis informāciju par vīrusu izplatību 2011. gada aprīlī. Uzņēmuma eksperti atzīmē, ka kibernoziedznieki pievērš pastiprinātu uzmanību populārām interneta sociālajām kopienām.

Mēneša sākumā turpinājās skandāls, kas saistīts ar plašajiem DDoS uzbrukumiem tīmekļa dienasgrāmatu platformai krievu valodā «Живой Журнал» (Dzīvais Žurnāls). Šie uzbrukumi sākās marta beigās un turpinājās arī vairākas dienas aprīlī. Kaspersky Lab novēroja vienu no robottīkliem, kas ir atbildīgs par uzbrukumu, tādējādi iegūstot vairāk informācijas par incidentu. Šis zombiju tīkls sastāvēja no desmitiem tūkstošu datoru, kas inficēti ar trojānu (botu) Optima. Par uzbrukuma upuriem kļuva populāru emuāristu, kam ir vairāk nekā tūkstotis lasītāju, lapas, kurām laiku pa laikam bija apgrūtināta piekļuve.

Aprīlī nepatikšanas piemeklēja arī daudzus interaktīvās vides Play Station Network (PSN) un Sony Online Entertainment lietotājus. Hakeru uzbrukuma rezultātā ļaundaru rokās nonāca viņu personiskā informācija, tostarp elektroniskās un pasta adreses, dzimšanas datumi, lietotājvārdi un paroles. Bez tam uzņēmums Sony, kam pieder šie resursi, paziņoja par 12,7 tūkstošu bankas karšu informācijas zādzību no novecojušās 2007. gada datubāzes. Ņemot vērā to, ka tikai PSN vien ir reģistrēti aptuveni 75 miljoni kontu, var droši runāt par līdz šim lielāko personiskās informācijas noplūdi.

Pagājušajā mēnesī ļaundaru uzmanības lokā pastāvīgi nonāca arī mobilo tālruņu īpašnieki. Par to liecina uz paaugstinātas maksas īsajiem numuriem īsziņas sūtošo SMS trojānu aktīvā izplatīšanās. Par vienu no šo kaitīgo programmatūru izplatīšanas veidiem kļuva surogātīsziņas, kas satur kaitīgas saites. Kaspersky Lab eksperti noskaidroja, ka tīmekļa vietnes, uz kurām veda šis saites, bija izstrādātas, izmantojot vienu no populārajiem bezmaksas tīmekļa vietņu veidotājiem.

Svarīgākais