ASV miljardieris izdara ko tādu, ar ko PSRS lepojās 1965. gadā

© Ekrānuzņēmums / YouTube

Pirmais miljardieris, kurš veicis gājienu atklātā kosmosā, ir atgriezies uz Zemes pēc ceļojuma, kura laikā viņš pacēlās augstāk par visiem.

Sestdien īsi pēc pulksten 3.37 pēc vietējā laika uzņēmuma “SpaceX” kapsula nosēdās Klusajā okeānā pie Floridas krastiem, un tajā atradās tehnoloģiju uzņēmējs Džareds Aizekmens, divi inženieri un bijušais ASV gaisa spēku pilots, ziņo "mirror.co.uk".

Apkalpe pagājušajā ceturtdienā veica pirmo privāto izgājienu kosmosā, orbītā aptuveni 740 kilometru augstumā virs Zemes, kas ir augstāk nekā Starptautiskā kosmosa stacija un Habla kosmiskais teleskops.

Aizekmens kļuva par pirmo cilvēku, kurš veicis privātu izgājienu kosmosā, un par 264. cilvēku, kurš to sasniedzis kopš pirmā kosmonauta no bijušās Padomju Savienības 1965. gadā. Ceturtdien uz Zemi pārraidītajā radio ziņojumā Aizekmens bija dzirdams sakām: "Mājās mums visiem ir daudz darāmā, taču no šejienes Zeme noteikti izskatās kā ideāla pasaule.”

Pabeidzis virkni manevru, Aizekmens atgriezās kosmosa kapsulā “Dragon”, lai dotu vietu misijas speciālistei Sārai Gilisai, kas veica tās pašas darbības un aizvēra lūku pēc pašas atgriešanās kapsulas salonā. Četri misijas apkalpes locekļi valkāja “SpaceX” izstrādātos jaunos skafandrus, lai aizsargātu sevi, un misijas galvenais mērķis bija pārbaudīt to drošību.

Kosmosa gājēji, kuriem tika piešķirtas aptuveni 15 minūtes atklātā kosmosā, uzkāpa augšā pa lūku un, vēl joprojām esot piesieti pie kosmosa kuģa, kājām paliekot iekšā, veica virkni stiepšanās vingrinājumu, lai pārbaudītu jaunos skafandrus.

Misijas pilots Skots "Kids" Potīts un misijas medicīnas speciāliste, virsniece Anna Menona palika savās vietās un uzraudzīja vitāli svarīgās atbalsta sistēmas visas operācijas laikā.

Svarīgākais