Dzīvoklī uzsprāgst elektriskais skrejritenis

© Pixabay.com

Šonedēļ Lietuvā notikuši divi sprādzieni - pirmdien Kauņā un ceturtdien Viļņā, kad, sprāgstot elektriskā skrejriteņa baterijai, ievainots viens cilvēks, bet no dzīvojamās ēkas evakuēti 20 iedzīvotāji. Eksperte no Lietuvas konsultē, kā rīkoties, lai nenotiktu nelaimes, raksta "lrytas.lt".

“Šogad esam fiksējuši ne vienu vien gadījumu, kad ierīces, kurās izmanto litija jonu akumulatorus, izraisījušas ugunsgrēkus, kas nodara postījumus iedzīvotāju īpašumiem, rada zaudējumus mājokļiem un trešajām personām.

Vairumā gadījumu šie negadījumi notika ierīces pasīvās lietošanas laikā, tas ir, tās uzlādes laikā. Galvenais princips, lai izvairītos no šādām negaidītām nelaimēm, ir ievērot ierīces instrukcijā noteiktās lietošanas prasības,” paziņojumā presei teica eksperte Manta Norkus.

Pēc ekspertes teiktā, uzlādējamiem elektriskajiem skrejriteņiem, tāpat kā citām ierīcēm, kas izmanto litija jonu akumulatorus, ir noteikti kritēriji to drošai darbībai. Galvenais ir novērst akumulatoru pilnīgu izlādēšanos, izmantot oriģinālos ražotāja sertificētus lādētājus un veikt periodiskas ierīces pārbaudes autorizētos servisos.

“Tāpat ļoti svarīgi ir pastāvīgi pārbaudīt, vai ierīces akumulators un pats lādētājs nesakarst un neizdala smaku. Ja to jūtat, nekavējoties jāatvieno lādētājs, jāpārtrauc ierīces lietošana jebkādā veidā un jāsazinās ar pilnvarotiem speciālistiem. Tie palīdzēs noteikt kļūmi un konsultēs, vai ierīci var turpināt lietot,” uzsver M. Norkus.

Kā vienu bezatbildīgas un neuzmanīgas rīcības piemēru viņa nosauc mēģinājumus izņemt baterijas - šāda rīcība var ne tikai anulēt ierīces garantiju, bet arī izraisīt aizdegšanos, ja akumulators tiek ievietots nepareizi. Turklāt ir aizliegts izjaukt akumulatoru vai ievietot tajā instrumentus, jo tas var izraisīt elektriskās strāvas triecienu, ievainojumus, apdegumus un pašas ierīces bojājumus.

Eksperte arī uzsver, ka ievērojama daļa elektrisko skrejriteņu tiek iegādāti otrreizējā tirgū - tie tiek atvesti no ārvalstīm vai iegādāti lietošanai Lietuvā, līdz ar to lietotājs nepārbauda iegādātās ierīces tehnisko stāvokli pilnvarotajās aģentūrās, viņam nav informācijas par to, cik ilgi un kādos apstākļos ierīce ir ekspluatēta, kādā stāvoklī ir tās elektroniskās sastāvdaļas un mehāniskās daļas.

Norkus atgādina piecus pamatnoteikumus drošai elektrisko skrejriteņu lietošanai, kas jāzina visiem to lietotājiem:

izmantojiet oriģinālo lādētāju, lai uzlādētu skrejriteni. Ja nolemjat izmantot citu lādētāju, ieteicams konsultēties ar speciālistu vai ražotāju un pārliecināties, vai tas ir piemērots jūsu skrejriteņa uzlādei, ja rodas šaubas, neizmantojiet neoriģinālo lādētāju;

ja ierīces akumulators sabojājas, neizjauciet to pats. Šāda demontāža var izraisīt ne tikai akumulatora bojājumus, tiesību uz garantijas remontu zaudēšanu, bet arī toksisku, veselībai un videi bīstamu vielu izdalīšanos;

neignorējiet nepareiza lādētāja vai akumulatora pazīmes. Neizmantojiet salūzušu vai nepareizi funkcionējošu ierīci un motorollera tehnisko apkalpošanu un remontdarbus uzticiet šīs jomas speciālistiem;

neatstājiet lādētājus kontaktligzdās, kad ierīce netiek uzlādēta. Veiciet arī periodiskas ierīces uzlādes, lai nodrošinātu normālu akumulatora darbības laiku, ja ierīce netiek lietota ilgāk par dažiem mēnešiem;

iegādājoties lietotu elektrisko skrejriteni, pārbaudiet tā tehnisko stāvokli autorizētajos servisos.

Svarīgākais