Ko eksperti Latvijā domā par Harisas un Trampa debatēm?

© Ekrānuzņēmums/360Tv

Televīzijas kanāla “ABC News” tiešraidē aizvadītas pirmās debates starp ASV prezidenta amata kandidātiem - republikāni Donaldu Trampu un demokrātu pārstāvi Kamalu Harisu. Kuru varam uzskatīt par šo debašu uzvarētāju un vai Latvijai labāka būtu Harisas vai Trampa prezidentūra, to ekspertiem vaicāja TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Ekspertiem nav šaubu, kurš no ASV prezidenta amata kandidātiem - demokrāte Kamala Harisa vai republikānis Donalds Tramps - sevi parādījis labāk pirmajās prezidenta kandidātu debatēs televīzijā.

Harisa diezgan droši, ka uzvarēja šīs debates. Tramps runāja haotiski, piesauca sazvērestības teorijas, neizpildīja savu galveno uzdevumu, kurš ir uzrunāt neizlēmušos vēlētājus. Un neizlēmušos vēlētājus Tramps nevar uzrunāt ar radikālām idejām un sazvērestībām. Viņam būtu jākļūst mērenākam - tas Trampam šajās debatēs galīgi neizdevās,” komentē Mārtiņš Hiršs politologs, ASV politikas eksperts.

Savukārt Demokrātu kandidāte spējusi uzrunāt vēlētājus, kuri līdz šim vēl nebija izšķīrušies, par kuru kandidātu balsot. “Tas Harisai izdevās daudz labāk, gan runājot par ekonomikas atlabšanu, inflācijas mazināšanu, māju būvēšanu un par ienākumu palielināšanu vidusklasei. Par šiem jautājumiem, kas interesē parasto vidusmēra amerikāni, viņai izdevās komunicēt daudz labāk nekā Trampam,” papildina Hiršs.

Tāpat viņš ir pārliecināts, kura kandidāta ievēlēšana Latvijai vairāk nāktu par labu: “Harisa noteikti būtu izdevīgāka, nekā Tramps, jo Trampa skatījums uz Krieviju un NATO galīgi nav tāds, kā mums ir vajadzīgs. Tramps no mūsu perspektīvas radītu Eiropā haosu un nestabilitāti, bet Harisa turpinātu Baidena kursu - atbalstu Ukrainai, atbalstu mūsu drošībai.”

Līdz šim Trampa un Harisas izredzes uzvarēt bija līdzīgas, taču pēc debatēm Harisa varētu būt izcīnījusi daudzu neizlēmušo vēlētāju balsis. Pagaidām nav zināms, vai līdz vēlēšanām notiks vēl kādas debates - Harisa tās ir ierosinājusi, Tramps pagaidām nav piekritis. ASV prezidenta vēlēšanas paredzētas 5. novembrī. Tad notiks arī ASV Kongresa vēlēšanas, kuru rezultāts noteiks nākamā prezidenta iespējas izpildīt savu programmu.



VIDEO: