Austrālijā militārajā izstādē izcēlušās sadursmes; aizturēti 33 cilvēki

© unsplash.com

Trešdien Austrālijā militārajā izstādē izcēlušās sadursmes starp pretkara protestētājiem un policiju, policistiem aizturot 33 cilvēkus un pūļa izkliedēšanai izmantojot asaru gāzi, apdullināšanas granātas un piparu gāzi.

Aktīvisti protestēja pret trīs dienas ilgo militāro izstādi Melburnā, kurā demonstrēti ieroči un tehnoloģijas no visas pasaules.

Vietējā policija, baidoties no 25 000 protestētāju pūļa, iepriekš novirzīja resursus no reģionālajiem apgabaliem, un tā bija lielākā policijas operācija 20 gadu laikā.

Taču policija paziņoja, ka trešdien ieradās tikai 1200 cilvēku, no kuriem daudzi kliedza uz izstādes apmeklētājiem, bet pēc tam iesaistījās sadursmēs ar policiju.

"Viktorijas policija ir šokēta par dažu protestētāju uzvedību, kas šorīt piedalījās protestā Melburnā," teikts štata policijas paziņojumā.

Policija paziņoja, ka, mēģinot aizsargāt izstādes apmeklētājus, no kuriem dažiem protestētāji arī uzbruka, viņi tika apmētāti ar pudelēm, akmeņiem un zirgu mēsliem.

Protestētāji arī apsmidzināja policistus ar "šķidru kairinošu vielu, no kuras daļa tika identificēta kā skābe", piebilda policija.

Kā ziņo aģentūras AFP žurnālisti, demonstranti aizdedzināja atkritumu tvertnes un koka paletes un izveidoja improvizētu barikādi.

"Lai gan mēs respektējam indivīdu tiesības likumīgi protestēt, mēs necietīsim to cilvēku rīcību, kuri pārkāpj likumu," paziņoja policija.

Aktīvistu grupas, tostarp "Extinction Rebellion" un "Students for Palestine", ir apvienojušās protesta akcijā pret Kanberas nostāju Gazas konflikta jautājumā.

"Mēs protestējam, lai aizstāvētu visus tos, kas ir nogalināti ar šāda veida ieročiem, kādi ir izlikti izstādē," laikrakstam "The Age" sacīja aktīvistu preses pārstāve Jasmīne Dafa.

Premjerministrs Entonijs Albanīzs sacīja, ka cilvēkiem ir tiesības protestēt, taču viņš noraida vardarbību.

Svarīgākais