Latviju pametušais Ukrainas karavīrs atklāti par notiekošo armijā

© Ekrānšāviņš

No Latvijas atpakaļ uz Ukrainu devies Jurijs, kas kopš 2017. gada dienējis Ukrainas bruņotajos spēkos kā kara ārsts. Diemžēl jaunā cilvēka dzīves stāsts ir izvērties par traģisku notikumu virkni, jo Jurijs pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā nokļuva gūstā un tika izziņots par bezvēsts pazudušu. Realizējot gūstekņu apmaiņu, izdevās atgriezties dzimtenē, diemžēl pēc gūsta puisis ir kļuvis lieks gan savai armijas daļai, gan jebkādai kara medicīnai. “Ukraina gūstekņiem netic,” "Kurzemes TV" žurnālistei Gondai Porniecei stāsta mediķis, kas par savam tiesībām šobrīd cīnās ar tiesvedības palīdzību.

Jurijam ir 34 gadi. Viņa profesija ir ārsts. Ārsta karjera aizsākās Kijivas medicīnas akadēmijā, kur puisis pieņēma lēmumu kļūt par kara ārstu. Jurijs bija mediķis smagākajās frontes joslās, kopā ar kājnieku 59. brigādi izcīnītas smagas kaujas, tostarp Mariupolē un Bahmutā.

Kad Krievija 2022.gada februārī uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Jurijs jau pirmajās kara dienās kopā ar vēl diviem frontes biedriem neuzspēja izbraukt no okupētas teritorijas Hersonas apgabalā.

Pēc aizturēšanas puisis nokļuva gūstā. Juriju kopā ar citiem izmitināja pilsētā Novaja Kahovka, kur viņš redzēja patieso attieksmi pret Ukrainas karagūstekņiem. Diemžēl arī civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem, sievietēm. Tā bija ne tikai morāla ņirgāšanās, bet arī elektrošoks, sišana ar gumijas nūjām, kāju pārlaušana, tetovējumu izgriešana bez anestēzijas un nagu noņemšana. "Tā kā es biju ārsts, tad mani regulāri konvojēja, lai es sniegtu medicīnisko palīdzību spīdzināšanas laikā, lai cilvēks nenomirtu.”

Tieši mediķa zināšanas ļāva izdzīvot pašam un noturēt pie dzīvības citus karagūstekņus. Diemžēl tieši šis posms Jurija dzīvē izmainīja turpmāko likteni. Nokļūstot mājās pēc gūstekņu apmaiņas procesa, viņš uzzināja, ka bijis izsludināts par bezvēsts pazudušo, bet par dienesta biedru atbildīgā armijas daļa ir atbrīvojusi mediķi no dienesta pret viņa gribu un liedz jebkādu finansiālu palīdzību. “Man pateica, ka esmu nodevējs, jo nokļuvu gūstā. Jo es sniedzu medicīnisko palīdzību ne tikai Ukrainas civiliedzīvotājiem un karavīriem, bet ne reizi vien gūstā mani veda sniegt palīdzību Krievijas armijā dienējošajiem.”

Šobrīd rit tiesvedība. “Ja līdz šim karoju pret ienaidnieku, tad tagad man jācīnās pret savu valsti,” atvadoties saka Jurijs.

Svarīgākais