Kanāda bloķējusi 30 atļaujas ieroču piegādēm Izraēlai

© pexels.com

Kanāda ir apturējusi apmēram 30 atļaujas ieroču piegādēm Izraēlai, tostarp vēršoties arī pret ASV uzņēmuma Kanādas filiāles darījumu ar ASV valdību, otrdien paziņoja Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī.

Visas šīs eksporta atļaujas bija apstiprinātas pirms janvārī noteikta aizlieguma pārdot Izraēlai jaunus ieročus, kas varētu tikt izmantoti Gazas joslā.

Žolī sacīja, ka viņa likusi pārskatīt visus Kanādas ieroču piegādātāju līgumus ar Izraēlu un citām valstīm.

"Pēc tam es šovasar apturēju apmēram 30 pastāvošas Kanādas uzņēmumu atļaujas," sacīja ministre.

Kanāda, kuras sabiedrotā ASV katru gadu piegādā Izraēlai militāru palīdzību miljardiem ASV dolāru vērtībā, izpelnījās Izraēlas līderu sašutumu, paziņojot par jaunu ieroču piegāžu Izraēlai apturēšanu no 8.janvāra.

Kanādā notiekoši palestīniešu atbalstītāju protesti izdarīja spiedienu uz valdību, liekot tai rīkoties tālāk.

"Mūsu politika ir skaidra: Mēs neļausim, ka ieroči vai ieroču daļas jebkādā formā tiktu sūtīti uz Gazu. Punkts," sacīja Žolī.

"Nav svarīgi, kā un kur tie tiek sūtīti," viņa piebilda, atsaucoties uz munīciju, kuru ASV aizsardzības rūpniecības uzņēmuma "General Dynamics" Kanādas filiāle paredzēja sūtīt Izraēlas Aizsardzības spēkiem.

Ministre piebilda, ka Kanādas valdība šajā jautājumā ir sazinājusies ar "General Dynamics".

Ieroču piegāžu Izraēlai jautājums ir izraisijis tiesvedības vairākās pasaules valstīs.

Izraēla vēsturiski ir bijusi viena no galvenajām Kanādas ieroču eksporta saņēmējām. 2022.gadā Kanāda eksportēja uz Izraēlu ieročus 21 miljonu Kanādas dolāru (14 miljonu eiro) vērtībā, bet 2021.gadā - 26 miljonu Kanādas dolāru (17 miljonu eiro) vērtībā.

Lielbritānija 2.septembrī paziņoja, ka daļēji pārtrauc ieroču piegādi Izraēlai, jo pastāvot draudi, ka, tos pielietojot, var tikt pārkāptas starptautiskās tiesības. Šis lēmums attiecas uz aptuveni 30 no 350 eksporta licencēm uz Izraēlu.

Svarīgākais