Hamburgas lidostas termināļa telpās atklāj izstādi „ExpoLatvia 2011”

5.maijā Latvijas vēstnieks Vācija Ilgvars Kļava Hamburgas lidostas termināļa „TANGO” telpās atklāja izstādi „ExpoLatvia 2011”, kurā piedalās vairāk nekā 20 uzņēmumi no Latvijas.

Vēstnieks atklāšanas uzrunā mudināja Latvijas uzņēmējus specializēties nišas produktu ražošanā un meklēt iespējas ar saviem produktiem iekļauties Vācijas industriālo gigantu sagādes tīklos. Tāpat vēstnieks uzsvēra, ka uzņēmēju dalība šādā izstādē vērtējams kā ļoti drosmīgs solis un uzteica cerību, ka līdzīgas izstādes nākotnē izdosies noorganizēt arī citās Vācijas lielākajās pilsētās. Izstādes atklāšanā piedalījās arī Latvijas goda konsule Hamburgā Sabīne Zommerkampa-Homane, Hamburgas lidostas vadība un Hamburgas Tirdzniecības un industrijas kameras pārstāvji.

Šī ir pirmā šāda veida specializētā Latvijas uzņēmumu izstāde Vācijā. Uzņēmēji tajā piedalās ar lielu interesi un ar cerībām raugās uz iespējām piegādāt savu produkciju Vācijas tirgum. Izstādē pārstāvētas dažādas nozares, nozīmīgākās no tām – metālapstrāde, kā arī pārtikas un tekstilizstrādājumu ražošana.

Latvijas vēstniecība jau iepriekš informēja, ka saskaņā ar jaunākajiem Centrālā statistikas biroja datiem eksports uz Vāciju 2010.gadā sasniedza 538 miljonu eiro apmēru, kas ir labākais rādītājs Latvijas un Vācijas attiecību vēsturē. Eksports 2010.gadā ir uzrādījis 31% pieaugumu, salīdzinot ar 2009.gadu, un vienlaikus par 15% pārsniedz pirmskrīzes 2007.gada eksporta apjomus.

Kā norādījis vēstnieks Ilgvars Kļava, par pamatu šādai attīstībai ir kalpojuši divi faktori. Pirmais faktors ir Latvijas uzņēmēju centība, uzlabojot savu produktu konkurētspēju, kas vainagojās ar panākumiem. Otrais faktors ir cītīgs Latvijas vēstniecības Vācijā darbs pēdējo divu gadu laikā, pārliecinot Vācijas sabiedrību un uzņēmējus par Latvijas kā sadarbības partnera stabilitāti un uzticamību. Abi faktori kopā ir ļāvuši noturēt un uzlabot ekonomisko sadarbību.

Pasaulē

ASV izklaides kompānija "Paramount" apvienosies ar kinostudiju "Skydance", tādējādi noslēdzot gadu desmitiem ilgušo Redstounu ģimenes dominēšanu Holivudā un piesaistot ļoti nepieciešamo finansējumu "Paramount", kas ar grūtībām pielāgojas izmaiņām izklaides industrijā.