Roma gatavojas ierobežot tūristu piekļuvi vienam no pupulārākajiem objektiem

© Pixabay.com

Romas amatpersonas spriež, ka varētu ierobežot piekļuvi Trevi strūklakai, jo pilsēta cīnās ar pārāk liela tūristu skaita ietekmi uz vēlīnā baroka laika šedevru, raksta “The Guardian”.

Plāns paredz iepriekšēju laika rezervēšanu pieminekļa apmeklējumam.

"Personīgi es atbalstītu jauna veida ierobežotas un noteiktas piekļuves iespējas Trevi strūklakai," laikrakstam “Corriere della Sera” sacīja par tūrismu atbildīgais pilsētas padomnieks Alesandro Onorato.

Vietējiem iedzīvotājiem pieeja strūklakai, visticamāk, būtu bez maksas, savukārt visiem pārējiem tiks lūgts veikt “simbolisku” vienu vai divus eiro lielu samaksu, viņš sacīja.

Onorato sacīja, ka mērķis nebūtu piesaistīt naudu, bet gan labāk kontrolēt tūristu masas, ierobežojot tādu uzvedību kā sauļošanos un picas vai saldējuma ēšanu vietā, kas "ir pelnījusi cieņu", viņš sacīja.

Trešdien Romas mērs Roberto Gualtieri sacīja, ka pasākumi tūristu skaita ierobežošanai ir "ļoti konkrēta iespēja".

Pilsēta izskatīja dažus iespējamos risinājumus, viņš sacīja žurnālistiem. "Mēs esam nolēmuši tos izpētīt un izmeklēt, jo situāciju kļūst tehniski ļoti grūti pārvaldīt," viņš teica.

"Vietējie policisti mums visu laiku saka - ir cilvēku koncentrācija, kas apgrūtina adekvātu pieminekļa aizsardzību un bieži vien ir arī degradācijas avots."

Šobrīd arī Grieķijā varas iestādes ir ieviesušas laika nišu sistēmu Akropolei, lai mazinātu sastrēgumus. Līdzīga stratēģija ir ieviesta arī Barselonas "Sagrada Familia" bazilikā. Venēcijā, kas ilgu laiku bija dominējošais virstūrisma simbols, vietējās varas iestādes eksperimentē ar ieejas maksu apmeklētājiem.

Roma, kas šobrīd gatavojas 2025. gada jubilejai, domājams, piesaistīs vairāk nekā 30 miljonus tūristu un svētceļnieku.

Pilsētas amatpersonām jau sen bija jāiejaucas, lai pasargātu Trevi strūklaku no tūristiem. 2017. gadā tā sāka uzlikt naudassodus par sliktu uzvedību šajā vietā, tostarp pret tiem, kas vēlas draiskoties ūdenī, vēloties īstenot aktrises Anitas Ekbergas ainu no filmas “La Dolce Vita”.

2018. gadā pie strūklakas izcēlās astoņu cilvēku kautiņš, cīnoties par perfektu pašbildes vietu.

Svarīgākais