ASV atņem Venecuēlas prezidenta lidmašīnu

© Pixabay.com

ASV atņēmusi Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro oficiālo lidmašīnu laikā, kad Venecuēlas ģenerālprokurors pieprasīja opozīcijas līdera Edmundo Gonsalesa aresta orderi, raksta CNN.

ASV amatpersonas lidmašīnu pirmdien nogādāja Floridu no Dominikānas Republikas, kur tā atradās pēdējos mēnešus. Pēc amatpersonu domām, lidmašīnas iegāde pārkāpusi ASV sankcijas.

Tas notika laikā, kad Venecuēlas ģenerālprokurors pieprasīja opozīcijas līdera Edmundo Gonsalesa aresta orderi, apsūdzot viņu kūdīšanā uz vardarbību un citos noziegumos.

ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka lidmašīna ir nelikumīgi iegādāta ASV ar starpnieku palīdzību un kontrabandas ceļā ievesta Venecuēlā.

"Tas sūta skaidru vēstījumu valsts augstākajām daļām, svešas valsts vadītāja lidmašīnas atņemšanas krimināllietās ir kaut kas nedzirdēts," CNN sacīja viena no amatpersonām.

"Mēs nosūtām skaidru vēstījumu, ka neviens nav augstāks par likumu un neviens nav ārpus ASV sankciju sasniedzamības."

Venecuēlas valdība paziņoja, ka ASV rīcību nevar raksturot kā neko citu kā tikai pirātismu.

ASV prezidents Džo Baidens piekrita mīkstināt sankcijas pret Venecuēlu apmaiņā pret Maduro solījumu šogad sarīkot brīvas un godīgas vēlēšanas, taču viņa cerības tika sagrautas pēc it kā viltotu rezultātu paziņošanas, kā rezultātā Venecuēlas līderis pasludināja sevi par prezidentu uz vēl vienu sešu gadu termiņu.

ASV apšaubīja rezultātu pamatotību, pieprasot, lai Maduro valdība nekavējoties publisko konkrētus rezultātus un atzīst viņa vēlēšanu pretinieku Gonsalesu par uzvarētāju.

Maduro lidmašīnas sagrābšana ir jaunākais solis ASV Tieslietu departamenta gadiem ilgajā represijā pret Venecuēlas līderi. 2020. gada martā viņš tika apsūdzēts narkoterorismā, narkotiku kontrabandā un korupcijā. ASV Valsts departaments ir piedāvājis 15 miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas noveda pie viņa aresta.

ASV tiesībsargājošā aģentūra “Homeland Security Investigations” jau iepriekš bija konfiscējusi desmitiem transportlīdzekļu, kurus bija plānots nosūtīt no ASV uz Dienvidameriku.

Maduro lidmašīna “Dassault Falcon 900” ir Venecuēlas ekvivalenta ASV gaisa spēku lidmašīnai, un tā tika izmantota viņa un citu augstāko valdības amatpersonu pārvadāšanai. Maduro ir nofotografēts šajā lidmašīnā oficiālu vizīšu laikā visā pasaulē.

Svarīgākais