Sarkanajā jūrā glābēji pārtrauc centienus aizvilkt degošu Grieķijas tankkuģi

© Scanpix

Sarkanajā jūrā glābēji pārtraukuši centienus aizvilkt degošo Grieķijas naftas tankkuģi, kam uzbruka hutiešu nemiernieki, otrdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) jūras spēku misija "Aspides".

Privātie uzņēmumi, kas atbild par glābšanas operāciju, secināja, ka nav droši to turpināt, tādēļ kuģis "Sounion" atstāts Sarkanajā jūrā. Taču pastāv risks, ka varētu sākties naftas noplūde. Kuģī atrodas aptuveni viens miljons barelu jēlnaftas.

Hutieši uzbruka tankkuģim 21.augustā. Francijas kuģis, kas darbojas ES misijas ietvaros, izglāba kuģa apkalpi, kas sastāvēja no 25 filipīniešiem un krieviem. Izglābti tika arī četri privātie apsargi.

Pagājušajā nedēļā hutieši publiskoja video, kurā viņi aizdedzina spridzekļus, kurus izvietojuši uz kuģa. Līdzīgus propagandas video nemiernieki publicējuši arī agrāk.

Hutieši kopš 2023.gada novembra uzbrūk kuģiem Sarkanajā jūrā un Adenas līcī, apgalvojot, ka šādi solidarizējas ar palestīniešiem Izraēlas un teroristiskā grupējuma "Hamās" karā Gazas joslā. Taču daudzi no kuģiem, kam uzbrukuši hutieši, nav saistīti ar karu.

ASV un Lielbritānija kopš janvāra veic triecienus hutiešu mērķiem Jemenā, taču tie nav atturējuši nemierniekus no turpmākiem uzbrukumiem kuģiem.

Kopš kara sākuma Gazas joslā hutieši ar raķetēm un droniem uzbrukuši vairāk nekā 80 tirdzniecības kuģiem. Vienu kuģi viņi sagrāba savā kontrolē un divus nogremdēja. Tomēr lielāko daļu hutiešu raidīto raķešu un lidrobotu ASV vadītās koalīcijas spēki ir pārtvēruši vai arī tie nav trāpījuši kuģiem.

Svarīgākais