Somijā aizliegs krieviem iegādāties īpašumus

© Depositphotos

Somijas aizsardzības ministrs Anti Hekenens pirmdien ierosinājis likumprojektu, kas aizliegtu Krievijas pilsoņiem un juridiskām personām iegādāties īpašumus Somijā.

Likumprojekta mērķis ir samazinātu drošības risku krīzes laikā.

Aizliegums attiektos uz pilsoņiem un fondiem no valstīm, kuras Eiropas Savienība (ES) uzskata par tādām, kas pārkāpušas citu valstu teritoriālo suverenitāti un varētu apdraudēt Somijas nacionālo drošību.

"Praksē šī plašākā formulējuma dēļ iespējams vērsties pret krieviem, kuri varētu iegādāties īpašumu Somijā. Taču šī formulējuma priekšrocība ir tā, ka to var attiecināt arī uz citām valstīm," ziņu vietnei "Euractiv" norādījis kāds informēts avots.

Kad sākās darbs pie likumprojekta, Hekenens izteicās, ka Krievija ar savu agresijas karu Eiropā ir pierādījusi, ka ir gatava izmantot "vājās vietas" Rietumu sabiedrībā.

"Robežu drošība, kritiskā infrastruktūra un īpašumtiesības ir jāaizsargā jau iepriekš, lai tās nevarētu izmantot sabiedrības vājināšanai," uzsvēra ministrs, piebilstot, ka Somija nevar atļauties būt pašapmierināta.

Somijas valdība jau kādu laiku vēlējusies aizliegt Krievijas pilsoņiem un juridiskām personām iegādāties nekustamos īpašumus Somijā, uzskatot, ka tādējādi var tikt apdraudēta valsts drošība, ekonomika un infrastruktūra.

"Euractiv" noskaidrojis, ka likumprojekts varētu ietvert dažus izņēmumus, piemēram, personas ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām vai dubultpilsonību, ja viena no tām ir Somijas pilsonība.

Attiecības starp Somiju un Krieviju ir īpaši saspīlētas kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Jūlijā Somijas parlaments pieņēma likumu, kas ļauj robežsargiem noteiktos apstākļos uz robežas atraidīt nelegālos imigrantus. Šis likumprojekts ir reakcija uz nelegālo imigrantu pieplūdumu uz Somijas austrumu robežas, ko organizēja Krievija, cenšoties destabilizēt situāciju Eiropas Savienībā. Likums būs spēkā vienu gadu, un tas ļaus Somijas valdībai ierobežot starptautiskās aizsardzības pieteikumu pieņemšanu uz Somijas robežas un tās tuvumā.

Svarīgākais