15 jaunieši Turcijā piekāvuši divus amerikāņu karavīrus

© pexels.com

Turcijā ir aizturēti 15 radikālas nacionālistiskas jauniešu kustības locekļi, kas apsūdzēti par uzbrukumu divām ASV militārpersonām Izmiras pilsētā, pirmdien paziņoja varas iestādes.

Aizturētie ir antiamerikāniskās Turku jaunatnes savienības (TGB) locekļi. Šīs organizācijas dalībnieki arī iepriekš bija uzbrukuši ASV karavīriem.

Uzbrukumam pakļautie amerikāņi bija ASV karakuģa "Wasp" apkalpes locekļi. Šis kuģis kopš 1. septembra ir piestājis Izmirā.

"15 TGB locekļu grupa fiziski uzbruka diviem amerikāņu karavīriem civildrēbēs," paziņoja Izmiras prefektūra. "Mūsu likumsargājošās aģentūras ātri iejaucās (..) 15 aizdomās turētie tika aizturēti," piebilda prefektūra.

ASV vēstniecība Turcijā sociālo mediju platformā "X" apstiprināja uzbrukuma faktu un paziņoja, ka upuri ir drošībā. Tā arī pateicās Turcijas varas iestādēm par "ātro atbildi un notiekošo izmeklēšanu".

ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Šons Savets piebilda, ka ASV ir "'satrauktas par šo uzbrukumu", un atzinīgi novērtēja to, ka Turcijas policija "sauc vainīgos pie atbildības".

TGB uzņēmās atbildību par uzbrukumu, savā "X" kontā ievietojot video, kurā vairāki cilvēki uzvelk maisu galvā personai civildrēbēs, angliski skandējot ""Yankee go home!" ("Jenkij, dodies mājās!")

"Amerikāņu karavīri, kuriem uz rokām ir mūsu karavīru un tūkstošiem palestīniešu asinis, nevar apgānīt mūsu valsti," paziņoja TGB.

Galvā uzvilktais maiss bija atsauce uz incidentu Irākas kara laikā 2003. gadā, kad ASV spēki Irākas ziemeļos aizturēja Turcijas karavīru grupu, uzvilka viņiem galvā kapuces un paturēja viņus gūstā uz trim dienām. Šis incidents saniknoja daudzus Turcijā.

ASV karakuģis "Wasp" kopā ar Turcijas karakuģiem augusta vidū piedalījās kopīgās militārās mācībās Vidusjūrā. Šīs mācības kritizēja opozīcijai tuvi Turcijas mediji, kas uzskatīja ASV kuģa dislocēšanu par daļu no ASV atbalsta Izraēlai.

Turcijas Aizsardzības ministrija noraidīja šo kritiku, nosaucot mācības par "rutīnas" pasākumu, kas "nav ne labvēlīgs Izraēlai, ne kaitīgs Palestīnai".

TGB apgalvo, ka ir lojāla mūsdienu Turcijas dibinātāja Mustafas Kemala Ataturka principiem, bet ir stingri pret prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana islāmisko Taisnības un attīstības partiju (AKP).

TGB arī ir stingri pret Turcijas ieceri iestāties Eiropas Savienībā.

Svarīgākais