Vācijas armija pamet Nigēru

© unsplash.com

Vācijas armija piektdien atstāja aviobāzi huntas pārvaldītajā Nigērā un aizveda uz dzimteni pēdējos karavīrus, pabeidzot karaspēka izvešanu no šīs Sāhelas reģiona valsts.

Maija beigās Vācija un Nigēra panāca pagaidu vienošanos, kas ļāva Vācijas armijai turpināt operācijas aviobāzē valsts galvaspilsētā Niamejā līdz augusta beigām.

Sarunas par šīs vienošanās pagarināšanu izjuka, jo uz bāzes personālu vairs neattiecās imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Vācijas un Nigēras militārpersonas piektdien nolasīja kopīgus paziņojumus par karaspēka izvešanas pabeigšanu. "Šī izvešana nenozīmē militārās sadarbības beigas starp Nigēru un Vāciju, abas puses faktiski apņemas uzturēt militārās attiecības," teikts šajos paziņojumos.

Piecas kravas lidmašīnas ar 60 Vācijas karavīriem un 146 tonnām aprīkojuma nolaidās Vunsdorfas aviobāzē Vācijā, kur tās sagaidīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Nilss Hilmers.

Vācija bija veikusi operācijas aviobāzē Nigērā kopš 2016.gada februāra. Kādu laiku šajā bāzē bija izmitinātas 3200 Vācijas militārpersonas.

Nigēru pārvalda militārā hunta, kopš pučā 2023.gada jūlijā tika gāzts prezidents Mohameds Bazums, kurš kopš tā laika atrodas apcietinājumā.

Hunta ir sarāvusi saites ar Rietumu sabiedrotajiem, tostarp Franciju un ASV, pārorientējoties uz Krieviju un Irānu.

Līdzīga attiecību pārorientēšana notikusi arī Mali un Burkinafaso, kuras arī pārvalda militārās huntas.