Dānijas tiesa atsaka Indijai izdot savu pilsoni - ieroču kontrabandistu

© f64.lv

Dānijas tiesa, neņemot vērā prokuratūras viedokli, ceturtdien noraidīja Indijas pieprasījumu izdot ieroču kontrabandā apsūdzēto Dānijas pilsoni Nīlsu Holku.

Holks ir atzinies, ka 1995. gadā piedalījies ieroču - triecienšauteņu, raķešu palaidēju un raķešu - nomešanā no kravas lidmašīnas virs Indijas austrumu teritorijas.

Hilleredas apgabala tiesa atzina, ka, neskatoties uz papildu diplomātiskajām garantijām, ko sniegusi Deli, pastāv reāli draudi, ka Holks Indijā tiks spīdzināts vai pakļauts cita veida necilvēciskiem apstākļiem.

Šobrīd 62 gadus vecais Holks izteicies, ka baidās par savu dzīvību.

Kamēr kāds Lielbritānijas pilsonis un pieci krievu lidotāji, kas tobrīd dzīvoja Latvijā, pēc ieroču nomešanas Indijā tika aizturēti, Holkam, kas iepriekš bija pazīstams kā Nīlss Kritiāns Nīlsens, izdevās aizbēgt.

Pirmo reizi Indija pieprasīja Holka izdošanu 2002. gadā. Lai gan valdība piekrita izdošanai, divas Dānijas tiesas to noraidīja. Tas noveda pie saspīlējuma abu valstu diplomātiskajās attiecībās.

2023. gada jūnijā Dānija atkārtoti izskatīja Indijas 2016. gada izdošanas pieprasījumu, atzīstot, ka Kopenhāgenas pieprasītās drošības garantijas no Deli puses esot sniegtas.

Svarīgākais