Fico ar "kultūras karu" Slovākijā nostiprina varas pozīcijas

© Unsplash

Slovākijas kultūras nozarē ministres Martinas Šimkovičovas vadībā notiek nacionālistiskas pārmaiņas, un premjerministrs Roberts Fico izmanto šīs pārmaiņas, lai nostiprinātu savu kleptokrātisko varu.

Slovākijas galēji labējā kultūras ministre pēc kārtējā atlaišanu viļņa kultūras iestādēs radījusi nemieru valsts kultūras dzīvē un pamudinājusi tūkstošiem cilvēku iziet valsts galvaspilsētas Bratislavas ielās, lai protestētu pret valdību.

Turklāt Šimkovičovas ministrijas valsts sekretārs Lukašs Mahala preses konferencē neilgi pēc 8. augusta atlaišanām paziņoja, ka Kultūras ministrija aizstāvēs "tradicionālās vērtības" un neatbalstīs neko, kas "novirzās no normas".

Tomēr galvenais jaunums ir tas, kā Fico kreisi labējais kabinets ir iemācījies izmantot radikālo ideoloģiju, lai īstenotu savus kleptokrātiskos mērķus, tostarp pasargātu savas amatpersonas un sabiedrotos biznesā no kriminālizmeklēšanas un nostiprinātu savu varu uz turpmākajiem gadiem.

Ideoloģiskās cīņas laikā, kad galēji labējiem radikāļiem tika ļauts pārveidot Slovākijas kultūras iestādes, parādījās ziņas par vēl citām vērienīgām kadru pārmaiņām valsts policijā.

Nepagāja ilgs laiks, un policija apstiprināja, ka elitārā pretkorupcijas vienība NAKA līdz augusta beigām tiks likvidēta. NAKA izmeklētāji piedalījās vairākās no visnopietnākajām korupcijas lietām, tai skaitā vienā no lielākajām lietām valsts vēsturē, tā dēvētajā "Očistec" [Šķīstītavas] lietā, kurā bija iesaistītas vairākas partijas "Smer" amatpersonas.

Matejs Kandriks, mediju platformas "Visegrad Insight" pētnieks un Bratislavā bāzētās domnīcas "Adapt Institute" vadītājs, norādīja, ka nacionālistu veiktā kultūras iestāžu pārveide ir pārsteigusi liberālo opozīciju, kura ir aizņemta ar reaģēšanu un šoka paušanu par to, cik lielā mērā Fico kabineta ministri virza savu programmu kultūras nozarē.

"Uzmanības sašķelšana un [bijušā prokurora Dušana] Kovačika atbrīvošanas, NAKA likvidēšanas un [kriminālizmeklēšanas] izbeigšanas Šķīstītavas lietā aizēnošana ar tīrīšanas tēmu kultūras [nozarē] ir politiskās komunikācijas "meisterstück" (meistardarbs). Tā ir neķītrība, bet velnišķīgi labi izpildīta neķītrība," skaidroja Kandriks, piebilstot, ka varas attiecības Slovākijā ir mainītas par labu Fico uz daudziem turpmākajiem gadiem.

Fico un viņa piekritēji, iespējams, gūst labumu arī no tā, ka Eiropas Komisija (EK) atrodas pārmaiņu procesā pēc jūnijā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Svarīgākais