Jemenas hutieši piekrīt īslaicīgam pamieram; kas licis viņiem pieņemt šādu lēmumu?

© unsplash.com

Jemenas hutiešu nemiernieki ir piekrituši pagaidu pamieram, lai tiktu novērsta naftas izplūšana no hutiešu uzbrukumos cietušā tankkuģa "Sounion", trešdien paziņoja Irānas misija ANO.

Irānas atbalstītie hutieši pagājušonedēļ apšaudīja Grieķijas uzņēmumam "Delta Tankers" piederošo tankkuģi, izraisot ugunsgrēkus uz tā. Tankkuģa 29 apkalpes locekļi pēc šiem uzbrukumiem tika evakuēti.

Uzbrukumi notika aptuveni 140 kilometrus uz rietumiem no nemiernieku kontrolētās Jemenas ostas pilsētas Hudeidas.

"Vairākas valstis ir lūgušas "Ansarullah" (hutiešiem) pagaidu pamieru, lai incidenta rajonā varētu iebraukt velkoņi un glābšanas kuģi" uz "Sounion" izcēlušos ugunsgrēku un "sekojoša vides apdraudējuma" dēļ, paziņoja Irānas misija.

""Ansarullah" (hutieši) ir piekrituši šim lūgumam," paziņoja Irānas misija, piebilstot, ka jebkāda "'nespēja sniegt palīdzību un novērst naftas izplūšanu Sarkanajā jūrā izriet no zināmu valstu nolaidības", nevis no hutiešu uzbrukumu riska.

Hutieši kopš 2023. gada novembra uzbrūk kuģiem Sarkanajā jūrā un Adenas līcī, apgalvojot, ka šādi solidarizējas ar palestīniešiem Izraēlas un teroristiskā grupējuma "Hamās" karā Gazas joslā.

Hutieši iepriekš paziņoja, ka "Sounion" "pieder kompānijai, kurai ir sakari ar ienaidnieku Izraēlu", un ka kuģim "precīzi un tieši trāpīja" droni un raķetes.

Kuģis bija izbraucis no Irākas un devās uz ostu pie Atēnām, vedot 150 000 tonnu jēlnaftas, informēja Eiropas Savienības (ES) jūras spēku misija Sarkanajā jūrā "Aspides".

Misija, kas februārī tika izveidota tirdzniecības kuģu aizsardzībai pret hutiešu uzbrukumiem, pagājušonedēļ brīdināja, ka "Sounion" "tagad rada kuģošanas un vides apdraudējumu".

Irāna paziņoja, ka hutieši turpinās uzbrukt naftas tankkuģiem, "kamēr turpinās karš Gazā".