Spānija meklē veidus, kā apkarot cilvēku kontrabandu

© unsplash.com

Spānija ir parakstījusi vienošanās ar Mauritāniju un Gambiju par sadarbības pastiprināšanu cilvēku kontrabandas apkarošanai un legālās migrācijas veicināšanai.

Spānijas premjerministram Pedro Sančesam apmeklējot Rietumāfrikas valstis, divpusējās saprašanās memorandi par "cirkulāro migrāciju" tika parakstīti ar Mauritāniju otrdienas vakarā un ar Gambiju trešdien.

Šajos dokumentos ir noteikts ietvars regulētai iebraukšanai Spānijā, balstoties uz darbaspēka vajadzībām un liekot uzsvaru uz jauniešiem un sievietēm.

Sančess trešdienas vakarā ieradās Senegālā, kas ir trešā un pēdējā valsts viņa trīs dienas ilgajā braucienā.

"Mēs gribam būt tuvi kā draugi un partneri, strādājot blakus viens otram jomās, kuras ir svarīgas abām mūsu sabiedrībām," sacīja Sančess, Dakarā piedaloties Spānijas Servantesa institūta pasākumā.

"Mierā, drošībā, ilgtspējīgā attīstībā, iekļaujošā un elastīgā izaugsmē, lai sasniegtu kārtīgu, drošu un regulētu mobilitāti, kas ir viens no mūsu sabiedrību kopīgajiem izaicinājumiem," sacīja Sančess.

Sančesam ceturtdien paredzēta tikšanās ar Senegālas prezidentu Basiru Diomaji Faji.

Sančesa brauciena laikā Spānija parakstīja vienošanās ar Mauritāniju un Gambiju par sadarbības pastiprināšanu pret organizēto noziedzību. Tiekoties ar Mauritānijas prezidentu Mohamedu uld Šeihu el Gazuani, Sančess sacīja, ka galvenais mērķis ir apkarot cilvēku kontrabandu.

Spānijas krasta apsardze gandrīz katru dienu izglābj laivu ar desmitiem afrikāņu migrantu, kas dodas uz Kanāriju salām. Liela daļa šo laivu iziet jūrā no Mauritānijas, Gambijas un Senegālas.

Madride lēš, ka Mauritānijā apmēram 200 000 cilvēku gaida, lai dotos uz Kanāriju salām.

Šogad no 1. janvāra līdz 15. augustam Kanāriju salas sasniedza 22 304 migranti - par 126% vairāk nekā analogā iepriekšējā gada periodā, kad tās sasniedza 9864 migranti.

Spānijā kopumā no 1. janvāra līdz augusta vidum ieradās 31 155 migranti - par 66,2% vairāk nekā gadu iepriekš, kad tur ieradās 18 745 migranti.

Svarīgākais