Vietnes „Telegram” dibinātājs pieķerts nopietnos melos

© Pixabay

Sciālās saziņas vietnes „Telegram” dibinātājs Pāvels Durovs pēdējo 10 gadu laikā ir apmeklējis Krieviju vairākas reizes, lai gan vienmēr apgalvojis pretējo, vēsta dialog.ua.

Miljardieris Pāvels Durovs meloja, ka pēc "izraidīšanas" no valsts neapmeklēja Krievijas Federāciju, tomēr pēdējo 10 gadu laikā viņš ir apmeklējis Krieviju vismaz 50 reizes. Par to iepriekš ziņoja Krievijas opozīcijas resurss “Important Stories”, izpētot noplūdušus izlūkdienesta (FSB) datus.

Durovs intervijās vairākkārt apgalvoja, ka pārtraucis ceļot uz Krieviju pēc konflikta ar vietējiem izlūkdienestiem. Sākumā viņš, pēc drošības spēku lūguma, atteicās izņemt Ukrainas Eiromaidana aktīvistu grupas no sociālā tīkla „Vkontakte”, bet pēc tam arī neiedeva FSB „Telegram” šifrēšanas atslēgas. Ar to biznesmenis esot kļuvis par persona non grata Krievijā.

Es neapmeklēju ģeopolitiskās lielvaras, piemēram, Ķīnu, Krieviju vai pat ASV," viņš nesen sacīja amerikāņu žurnālistam Takeram Karlsonam. Tomēr tie izrādījās meli.

Žurnālisti uzzināja, ka no 2015. līdz 2021. gadam Durovs ieradās Krievijā aptuveni 50 reizes. Viņš ceļoja ar savu vārdu, taču šo informāciju nepublicēja.

Viens no šiem braucieniem notika 2020. gadā. Tad miljardierim bija ļoti nopietnas problēmas ar savu „Toncoin” (TON) kriptovalūtas projektu. Tas, ko Durovs toreiz darīja Krievijā, nav precīzi zināms. Tomēr uz šī brauciena fona Kremlis nekavējoties atcēla viņa „Telegram” vietnes bloķēšanu, un uzņēmējs pēkšņi atrada līdzekļus, lai samaksātu parādus investoriem par neveiksmīgo TON projektu.

Tad klīda baumas, ka miljardieris Maskavai esot “pārdevies”, taču apstiprinājuma šai informācijai nebija. To, ka Durovs atradās Krievijā, izdevās noskaidrot 2021. gadā, kad no „Telegram” tika izņemti boti no opozicionāra Alekseja Navaļnija komandas. Šis stāsts izraisīja ļoti skaļu skandālu un tikai veicināja baumas par uzņēmēja sadarbību ar Putina režīmu.

Bija arī citi satraucoši momenti, kas var liecināt par iespējamu sadarbību starp „Telegram” un FSB. Piemēram, vietne neatgriezeniski dzēsa kanālus, kas atspoguļoja pret valdību vērstus protestus Krievijas reģionā Baškīrijā šo notikumu kulminācijā.

Turklāt resurss ar apzīmējumu “Fake” un ierobežoja protesta kanāla “Ceļš uz mājām” izplatīšanu, ko izveidoja karam pret Ukrainu mobilizēto krievu vīriešu mātes un sievas. Jautājumus rada arī Durova nesenā vizīte Azerbaidžānā dienā, kad tur darba vizītē bija Krievijas diktators Vladimirs Putins.