Bin Ladens slepkavības brīdī bijis neapbruņots

© Scanpix

Baltā nama pārstāvji otrdienas vakarā sasauktā preses konferencē ieviesa korekcijas Osamas bin Ladena nogalināšanas operācijā. Kā izrādās, kaujinieki bin Ladenu nošāvuši neapbruņotu, ziņo portāls Kasjauns.lv.

Tas apgāž iepriekš izskanējušo informāciju par ASV varas iestāžu vēlmi sagūstīt bin Ladenu dzīvu. "Eļļu ugunī" pielēja britu laikraksts The Daily Mail, paziņojot, ka "Al Qaeda" līderis esot nošauts savas 12 gadus vecās meitas klātbūtnē. Izdevums raksta, ka meitene bija starp 17 vai 18 cilvēkiem, kas atradās mājā, kurā slēpās bin Ladens brīdī, kad specvienības kaujinieki tajā ielauzušies.

Bez tam, kļuvis zināms, ka nekādas "tiešās translācijas" Baltajā namā neesot bijis un galvenā terorista iznīcināšanu tiešraidē nav redzējis nedz Baraks Obama, nedz arī kāds cits. Viņi gan redzēja atsevišķus kadrus, jo kaujinieku ķiverēm bija piestiprinātas videokameras, tomēr pats brīdis, kad ar trim šāvieniem tika nogalināts bin Ladens, palika aizkadrā.

Otrdienas vakarā sabiedrība uzzināja patiesību arī par "dzīvo vairogu", ar kuru it kā piesedzies bin Ladens. Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs atklāja, ka sieviete, kas atradās vienā istabā ar teroristu, metās virsū kaujiniekiem un tika sašauta kājā, nevis nogalināta.

Iepriekš tika ziņots, ka bin Ladenu ar savu ķermeni piesegusi viena no viņa sievām, tomēr šī informācija izrādījās nepatiesa. Tiesa gan, starp nogalinātajiem ir arī sieviete – kā ziņo aģentūra AP, tā ir bin Ladena uzticamākā kurjera Abu Ahmeda el-Kuveitī sieva. Viņa, visdrīzāk, nokļuva krustugunīs.

Operācijā kopumā tika nogalināti pieci cilvēki – bez bin Ladena dzīvību zaudēja vēl trīs vīrieši un viena sieviete, kā arī divas sievietes tika ievainotas. Viens no nogalinātajiem vīriešiem bijis bin Ladena dēls, bet abi pārējie bijuši bin Ladena kurjeri.

Osamas bin Ladena likvidēšanas operācija notika pagājušajā svētdienā Abotabadas pilsētā, netālu no Pakistānas galvaspilsētas. Māja, kurā slēpās meklētākais terorists, atradās tuvumā vienai no zināmākajām Pakistānas militārajām akadēmijām.

Baltā nama preses sekretārs Džeins Kārnijs atklāja, ka "Al Qaeda" līderis un viņa ģimenes locekļi uzbrukuma brīdī atradās mājas otrajā un trešajā stāvā. Pēc viņa teiktā, bin Ladens nebija bruņots un neslēpās aiz sievietes muguras, bet tika nogalināts, jo izrādīja pretošanos. Uz jautājumu par to, kāda var būt neapbruņota cilvēka pretošanās bruņotiem specvienības kaujiniekiem, Kārnijs atbildēja, ka pretošanās iespējama arī bez šaujamieročiem.

Savukārt, vairāki cilvēki, kas bin Ladenu pazinuši personīgi, uzskata, ka viņš nevarēja būt neapbruņots. Piemēram, Pakistānas telekanāla Geo TV vadītājs Hamids Mirs atklāj, ka bin Ladens viņam ne reizi vien teicis, ka nekad nepadosies un cīnīsies līdz pēdējam.

Daudzi joprojām netic starptautiskā teroristu līdera nāvei. Pirmkārt, jau tie ir viņa atbalstītāji, piemēram, talibi. Viņu pārstāvis uzsver, ka Amerika joprojām nav sniegusi nevienu drošu pierādījumu bin Ladena nāvei.