Tehnisku iemeslu dēļ atceļ „Boeing” kapsulas startu atpakaļ uz Zemi; astronauti kosmosa stacijā gaidīs līdz nākamajam gadam

© Pixabay

NASA sestdien nolēma, ka ir pārāk riskanti nogādāt divus astronautus atpakaļ uz Zemi „Boeing” jaunajā kapsulā, un viņiem būs jāgaida līdz nākamajam gadam. Tas, kam vajadzēja būt nedēļu ilgam testa lidojumam, tagad ilgs vairāk nekā astoņus mēnešus, vēsta portāls phys.org.

Pieredzējušie piloti Starptautiskajā kosmosa stacijā ir iestrēguši kopš jūnija sākuma. Satraucoša jaunās kapsulas dzinēju kļūmju un hēlija noplūdes kaskāde sabojāja viņu ceļojumu uz kosmosa staciju.

Pēc gandrīz trim mēnešiem lēmums sestdien beidzot izskanēja no NASA augstākajām aprindām: Batčs Vilmors un Suni Viljams atgriezīsies „SpaceX” kapsulā februārī. Viņu tukšā „Starliner” kapsula tiks atslēgta septembra sākumā un to mēģinās atgriezt ar autopilota palīdzību.

Kā „Starliner” testa pilotiem astronautiem vajadzēja pārraudzīt šo kritisko pēdējo ceļojuma posmu. "Pārbaudes lidojums pēc būtības nav ne drošs, ne ikdienišķs," sacīja NASA administrators Bils Nelsons. Lēmums "ir rezultāts saistībām attiecībā uz drošību".

Nelsons atzīmēja, ka savu lomu spēlēja mācības, kas gūtas no divām NASA kosmosa kuģu avārijām „Space Shutle” programmā. "Tas nebija viegls lēmums, taču tas ir absolūti pareizs," piebilda NASA asociētais administrators Džims Frī.

Tas savukārt bija kārtējais trieciens „Boeing”, pastiprinot bažas par drošību, kas nomoka uzņēmumu tā lidmašīnu ražošanas pusē. „Boeing” bija rēķinājies ar „Starliner” pirmo apkalpes braucienu, lai atdzīvinātu problemātisko kosmosa kuģu programmu pēc gadiem ilgas kavēšanās un daudzkārt pieaugušajām izmaksām

Uzņēmums bija uzstājis, ka „Starliner” ir drošs, pamatojoties uz visiem nesenajiem dzinēja testiem gan kosmosā, gan uz zemes.

Svarīgākais