Čehijai aizdomas par tās pareizticīgo baznīcu ļaunprātīgu izmantošanu Krievijas ietekmes operācijām

© Unsplash

Čehijas Senāta Drošības komiteja aicinājusi valdību izmeklēt iespējamo pareizticīgo baznīcu ļaunprātīgu izmantošanu Krievijas ietekmes operācijām Čehijā un pārkāpumu gadījumos izslēgt tās no baznīcu reģistra.

Krievu pareizticīgo baznīca Čehijā ir Maskavas patriarhāta turpinājums, kas ir cieši saistīts ar Krievijas valsti un ko vada patriarhs Kirils, kuram Čehijas valdība piemērojusi sankcijas par publisku atbalstu Krievijas sāktajam karam pret Ukrainu.

Augusta sākumā Čehija izraidīja krievu pareizticīgo garīdznieku Nikolaju Liščenko, apsūdzot viņu ietekmes struktūru izveidē, lai atbalstītu Krievijas intereses Eiropas Savienībā (ES).

Čehijas Senāta Drošības komiteja pēc savas iniciatīvas mudināja Čehijas kultūras ministru Martinu Baksu izmeklēt Krievu pareizticīgās baznīcas un Pareizticīgās baznīcas čehu zemēs darbību. Ja tiks konstatēts, ka šīs baznīcas darbojas ārpus likuma, ministram būtu jāapsver iespēja tās izslēgt no baznīcu reģistra.

"Reliģijas un biedrošanās brīvību nedrīkst ļaunprātīgi izmantot naidīgas ārvalstu varas nelikumīgai ietekmes izplatīšanai," norādīja komitejas priekšsēdētājs, neatkarīgais deputāts Pāvels Fišers, iesakot valdībai pievērst pienācīgu uzmanību šim jautājumam.

Čehijas Kultūras ministrija iepriekš nebija atradusi iemeslu atcelt šo baznīcu reģistrāciju, taču vairāki nesenie notikumi ir radījuši bažas Senāta komitejai.

"Es neuzskatu Maskavas patriarhāta Krievu pareizticīgo baznīcu par baznīcu un tās pārstāvjus par garīdzniekiem. Tā ir Kremļa represīvās mašīnas sastāvdaļa, kas iesaistīta Krievijas ietekmes operācijās, un tā pret viņiem būtu jāizturas ne tikai Čehijā, bet visā Eiropā," reaģējot uz Liščenko izraidīšanu, augusta vidū Čehijas medijiem sacīja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

Čehijas Senāta Drošības komiteja arī uzsvēra, ka pieaug ar Krieviju saistītu personu ietekme Pareizticīgajā baznīcā čehu zemēs. Šī baznīca ir oficiāli neatkarīga no iepriekš minētās Krievu pareizticīgās baznīcas, un tai ir otrs lielākais sekotāju skaits Čehijā, lielā mērā pateicoties imigrantiem no Ukrainas.

Krievu pareizticīgā baznīca nereaģēja uz Senāta komitejas lēmumu, bet Pareizticīgā baznīca čehu zemēs paziņoja, ka stingri iebilst pret šādu baznīcas nomelnošanu.

Čehijas bažas atspoguļo plašākus Eiropas centienus ierobežot Krievijas ietekmi, kas tiek īstenota arī caur Krievu pareizticīgo baznīcu.

Pasaulē

Šobrīd tikai četras valstis nodrošina vai spēj nodrošināt Ukrainai tieši tādus liela darbības rādiusa ieročus, kas var palīdzēt izdzīt Krieviju no Ukrainas teritorijas un glābt civiliedzīvotāju dzīvības, ir pārliecināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, raksta “unian.net”.

Svarīgākais