Ķīna apstiprina 11 jaunu kodolreaktoru būvi; paziņo par rekordizrāvienu enerģijas jomā

© Freepik

Ķīna šonedēļ apstiprināja 11 jaunu kodolreaktoru būvniecību, pārspējot rekordu un vēlreiz demonstrējot savu vispusīgo attieksmi pret energoapgādes drošību, vēsta portāls oilprice.com.

Saskaņā ar aģentūras „Bloomberg” datiem, Ķīna būvē vairāk atomelektrostaciju nekā jebkura cita valsts pasaulē un, pamatojoties uz šiem rekorda apstiprinājumiem, tā plāno būvēt vēl vairāk, līdz 2030. gadam kļūstot par pasaulē lielāko kodolenerģijas ģeneratoru.

„Bloomberg” ziņo, ka Ķīnā šobrīd darbojas 56 kodolreaktori, kuru kopējā jauda sedz aptuveni 5% no valsts elektroenerģijas vajadzībām. Investīciju banka „Citic Securities” prognozē, ka Ķīna turpinās apstiprināt jaunas kodolenerģijas jaudas ar ātrumu 10 reaktori gadā.

Šā gada sākumā Ķīnas valdības dati liecināja, ka valstī tiek būvēti 26 kodolreaktori, kuru pabeigšanas gadījumā valsts kopējā ražošanas jauda palielināsies par vairāk nekā 30 GW.

Pagājušajā gadā Ķīnas Kodolenerģijas asociācijas amatpersona prognozēja, ka valsts katru gadu "pārskatāmā nākotnē" apstiprinās sešus līdz astoņus jaunus reaktorus.

Gaisa piesārņojums no oglēm darbināmām elektrostacijām ir galvenais stimuls Ķīnai paplašināt savu kodolenerģijas ražošanas floti, norāda Pasaules Kodolenerģijas asociācija. Daudzas Rietumu valstis, izņemot Vāciju, arī ir atzinušas, ka kodolenerģijas ražošana palīdzētu tām sasniegt nulles emisiju mērķus.

COP28 klimata samitā Dubaijā pagājušā gada beigās ASV un vēl 21 valsts apņēmās trīskāršot kodolenerģijas jaudu līdz 2050. gadam, sakot, ka vairāk kodolenerģijas to energoresursu struktūrā ir ļoti svarīga, lai tuvākajā laikā sasniegtu savus nulles emisiju mērķus.

Pasaulē

Šobrīd tikai četras valstis nodrošina vai spēj nodrošināt Ukrainai tieši tādus liela darbības rādiusa ieročus, kas var palīdzēt izdzīt Krieviju no Ukrainas teritorijas un glābt civiliedzīvotāju dzīvības, ir pārliecināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, raksta “unian.net”.

Svarīgākais